INTERVIU Kristian RUBY, Secretar general EURELECTRIC: Un proiect comun cu IRE este legat de Fondul de tranziție energetică justă. Vorbim de milioane, potențial de miliarde de euro, o oportunitate majoră pentru companiile din România

Publicat pe Categorii Esential, Exclusiv, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential INTERVIU Kristian RUBY, Secretar general EURELECTRIC: Un proiect comun cu IRE este legat de Fondul de tranziție energetică justă. Vorbim de milioane, potențial de miliarde de euro, o oportunitate majoră pentru companiile din România

Oficialul Eurelectric reia un mesaj către autoritățile române: „Nu puteți să comutați întrerupătorul și să schimbați întregul sistem energetic peste noapte. România are deja un mix energetic destul de echilibrat, cu cote semnificative de surse neutre de carbon, inclusiv nucleare, hidro și eoliene. Construirea unui sistem energetic complet neutru de carbon, precum și formarea de noi abilități pentru forța de muncă, necesită timp. Prin urmare, atunci când construim, trebuie să fim inteligenti și să obținem cât mai multă valoare. Dar, trebuie să fie clar că vom avea nevoie de activele convenționale existente pentru rezervă și stabilitatea sistemului pentru câțiva ani, chiar dacă regenerabilele sunt în centrul tranziției energetice globale și devin competitive în majoritatea piețelor”

Kristian Ruby, Eurelectric

Eurelectric are un mesaj cheie, pe care Kristian Ruby, Secretar general, îl transmite industriei energetice europene, într-un interviu acordat InvesTenergy: “Este momentul să trecem de la viziune la realitate. Timp de cinci ani s-au negociat mulțime de legi. Acum, acestea trebuie să se traducă în schimbare pe teren…Tranziția energetică europeană vizează crearea unui sistem energetic mai bun, unde risipim mai puțin, importăm mai puțin și poluăm mai puțin. Totodată, tranziția vine cu oportunități majore pentru companiile din sectorul nostru”. Eurelectric insistă pentru o tranziție corectă. “Țările care sunt mai puțin înstărite au nevoie de ajutor pentru a face investițiile necesare. Am propus crearea unui fond special pentru UE. Mai mult, suntem foarte bucuroși și mândri că noul președinte al Comisiei a anunțat crearea unui astfel de fond de tranziție justă ca una dintre prioritățile sale”, precizează Ruby.

„Un proiect comun în care aș saluta în mod deosebit aportul IRE este legat de Fondul de tranziție energetică justă. Vorbim de milioane, potențial de miliarde de euro, așa că aceasta este o oportunitate majoră pentru companii și regiuni din România”, transmite reprezenentantul Eurelectric. IRE este singurul partener din țara noastră care face parte din Uniunea Industriei Energetice, asociație ce reunește peste 3.500 de companii europene.

Interviu cu Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric, principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice


Kristian Ruby

Cum vedeți viitorul energiei în Europa?

Nu există nici o îndoială că energia electrică este combustibilul viitorului pentru Europa. Factorii de decizie din Bruxelles și statele membre sunt foarte hotărâți să acționeze asupra provocării climatice. Și electrificarea este o cerință critică pentru decarbonizare. Pentru a respecta Acordul de la Paris, trebuie să decarbonizăm sistemul electric și să electrificăm progresiv sectoarele de utilizare finală – transport, încălzire și industrie. Ar trebui să adaug că este necesară o examinare minuțioasă a unei potențiale perturbări, întrerupere a procesului. Perturbare, care – prin natura sa – este imprevizibilă și care, daorită tranziției energetice către un viitor fără carbon, poate mătura lumea. De asemenea, se remodelează sectorul energetic, iar acele companii energetice suficient de agile pentru a profita de noua cale spre creștere vor fi gata să capteze valoare, să se dezvolte într-un mod durabil.

Dar în România?

Mă aștept ca tendințele generale să fie aceleași în România. Deși unele țări vor parcurge tranziția cu viteze diferite și vor adopta căi tehnologice diferite, în funcție de dotarea resurselor și de baza activelor existente. Între companiile din sectorul energetic există diferite angrenaje pentru transformarea necesară. Și, aici, mă gândesc nu numai la atât de necesara digitalizare, ci și la măsuri care să conducă la descentralizare și decarbonizare.

De cine și de ce anume depinde succesul tranziției energetice?

În esență, tranziția energetică europeană vizează crearea unui sistem energetic mai bun, unde risipim mai puțin, importăm mai puțin și poluăm mai puțin. Eforturile noastre de combatere a schimbărilor climatice depind de acest lucru. Dar economiile noastre vor clarifica beneficiile. Anul trecut, România a cheltuit peste 4 miliarde USD pentru importul de petrol. Imaginați-vă că puteți economisi doar jumătate din acești bani, folosind în schimb energie electrică cu emisii reduse de carbon din România.

Care sunt recomandările Eurelectric?

Eurelectric susține rolul cheie al energiei electrice în viitorul sistem energetic. Tranziția vine cu oportunități majore pentru companiile din sectorul nostru. Cu toate acestea, spunem foarte clar că trebuie să fie o tranziție corectă. Țările care sunt mai puțin înstărite au nevoie de ajutor pentru a ridica investițiile necesare. Am sugerat crearea unui fond special pentru UE. Mai mult, suntem foarte bucuroși și mândri că noul președinte al Comisiei a anunțat crearea unui astfel de fond de tranziție justă ca una dintre prioritățile sale.

Pachetul privind energia curată vine cu multe dispoziții cu privire la activitățile companiilor din energie, care sunt însă deschise interpretării naționale a statelor membre, respectiv autorităților de reglementare. Considerați că este posibilă o punere în aplicare uniformă în statele membre? Cum rămâne cu barierele de reglementare?

Odată cu aprobarea „Pachetului de energie curată”, UE a completat un nou manual de reguli privind energia. Acum, statele membre au 18 luni la dispoziție pentru a le încorpora. Statele membre au o marjă liberă în acest proces de transpunere, deoarece fiecare țară va merge pe o cale diferită, având în vedere diversitatea mixului de electricitate. Cu toate acestea, direcția generală va fi aceeași.  

Într-o întâlnire la București în noiembrie 2917, ați transmis autorităților române să fie foarte atente cum realizeaza tranziția energetică. Ați declarat: Nu putem înlocui astăzi cărbunele 100% cu regenerabilele și producția pe bază de gaze. Să fim responsabili! Remarcați progrese din partea României, respectiv din partea autorităților în ce privește tranziția energetică?

În opinia mea, nu puteți să comutați întrerupătorul și să schimbați întregul sistem energetic peste noapte. România are deja un mix energetic destul de echilibrat, cu cote semnificative de surse neutre de carbon, inclusiv nucleare, hidro și eoliene. Construirea unui sistem energetic complet neutru de carbon, precum și formarea de noi abilități pentru forța de muncă, necesită timp. Însă fundamentele economice ale sectorului se schimbă foarte repede, iar sursele regenerabile sunt de departe cea mai ieftină formă de capacitate de generare nouă. Cred că toată lumea începe să recunoască acest lucru. Prin urmare, atunci când construim, trebuie să fim inteligenti și să obținem cât mai multă valoare. Dar, trebuie să fie clar că vom avea nevoie de activele convenționale existente pentru rezervă și stabilitatea sistemului pentru câțiva ani, chiar dacă regenerabilele sunt în centrul tranziției energetice globale și devin competitive în majoritatea piețelor.

Citește și:

investenergy.ro/kristian-ruby-eurelectric-trebuie-sa-fim-foarte-atenti-cum-realizam-tranzitia-energetica-nu-putem-inlocui-astazi-carbunele-100-cu-regenerabilele-si-productia-pe-baza-de-gaze-sa-fim-responsabili/

Ce mesaje transmite în acest moment Eurelectric industriei energetice europene?

Mesajul nostru cheie este că acum trebuie să trecem de la viziune la realitate. Timp de cinci ani s-au negociat o mulțime de legi. Acum, acestea trebuie să se traducă în schimbare pe teren. Noile surse de energie devin competitive și distribuite din punct de vedere al costurilor, iar modelele energetice din comunitate câștigă teren. Resursele din afara rețelei, cum ar fi panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor, vehiculele electrice și stocarea bateriilor sunt deja parte a viitorului nostru. 

Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE este reprezentantul României la Eurelectric. Aveți proiecte în comun?

IRE este un membru activ al Eurelectric și angajat în formarea pozițiilor noastre. Un proiect comun în care aș saluta în mod deosebit aportul IRE este legat de Fondul de tranziție energetică justă menționat anterior. Vorbim de milioane, potențial de miliarde de euro, așa că aceasta este o oportunitate majoră pentru companii și regiuni din România. Sper, așadar, că reprezentanții IRE vor sprijini încercările noastre de a modela fondul și criteriile de eligibilitate pentru ca România să poată fi un real beneficiar al acestor fonduri.

Vă mulțumesc.

Danezul Kristian Ruby a fost ales secretar general al Eurelectric în 2016. A lucrat, între 2002 şi 2006, ca jurnalist şi producător la postul public de radio din Danemarca, timp în care scria articole în presa scrisă, ca freelancer. Ulterior, în perioada 2007-2008 a lucrat la Ministerul Mediului din Danemarca, ca editor la publicaţiile instituţiei. Între anii 2008-2010 a fost consilier şi, ulterior, şeful biroului de presă la Ministerul danez al Climei şi Energiei. Între 2010 şi 2013, Ruby a lucrat la Comisia Europeană, iar în 2014 la Operate, firmă daneză de consultanţă şi PR. Timp de un an a activat în cadrul WindEurope, „vocea” industriei eoliene în Europa, unde  Ruby a făcut parte din echipa de management executiv.

Eurelectric – Uniunea Industriei Energetice, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice. Eurelectric reprezintă interesele comune ale industriei de energie electrică la nivel paneuropean, având misiunea de a contribui la dezvoltarea și competitivitatea acesteia, furnizând o reprezentare eficientă în domeniul relațiilor publice și promovând rolul unui mix energetic cu emisii reduse de carbon în dezvoltarea societății europene.

IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric, fiind cea mai veche organizaţie din domeniul energiei din România (înființată în 1926).


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *