Consumul de energie nu poate fi asigurat din producția internă! Ministerul Energiei: „Nu sunt probleme”

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Consumul de energie nu poate fi asigurat din producția internă! Ministerul Energiei: „Nu sunt probleme”

Ultima oră: România nu înregistrează probleme în asigurarea necesarului de energie din producția internă, precizează Ministerul Energiei. Există suficiente unități de producție și stocuri de combustibil pentru acoperirea întregului necesar de consum al țării, România înregistrând inclusiv disponibilități pentru export, susțin reprezentanții ministerului, exemplificând că azi nopate, s-a exportat în intervalul 3 circa 483 MWh/h.

Potrivit Ministerului Energiei, importul realizat în intervalul 9 în data de 13 februarie a fost unul în interesul consumatorului final din România. „Importul de energie s-a realizat prin intermediul PZU, cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia. Mecanismul care stă la baza funcționării pieței cuplate este bunăstarea socială a consumatorilor finali, aceștia având acces la cea mai ieftină energie disponibilă. În intervalul 9 de astăzi, energia vândută în România se situa la un preț mai mare decât energia provenită din cuplare (circa 74 euro/MWh – preț România față de circa 71 euro/MWh – preț PZU cuplată)”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării luni dimineață, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica, scrie Agerpres.

La ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferența fiind de 475 de MW.Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW).

“Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate, sub 3%, 350 de MW raportaţi la 9000 MW, cât este consumul României. Până la 8 dimineaţa România exporta mai multă energie decât importa. De la ora 8 importurile au depăşit exporturile, dar vorbim despre cantităţi foarte mici. Adică consumăm mai multă energie decât producem, însă asta nu înseamnă că România este în criză mai ales că noi, în ultima perioadă, mai mult am exportat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energie, în prezent consultant în cadrul Deloitte.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.