Investigație de 5 ani a Consiliului Concurenței privind comercializarea GPL – auto, finalizată cu angajamente

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Investigație de 5 ani a Consiliului Concurenței privind comercializarea GPL – auto, finalizată cu angajamente

Autoritatea de concurență a lansat în consultare publică angajamentele formulate de către Denisson Energy SRL, care a preluat prin cesiune contractele încheiate de Antares Gas

În urmă cu peste 5 ani, Consiliul Concurenței a declanșat  o investigație privind înțelegeri potential anticoncurențiale, materializate prin contracte încheiate între societățile Antares Gas, respectiv Denisson Energy și distribuitorii acestora . Practic, cele două companii restricționau concurența, clauzele contractuale determinand limitarea libertății distribuitorilor de a-și stabili singuri prețurile de vânzare cu amănuntul (prețul final afișat la pompă) pentru gazul petrolier lichefiat – GPL, fiind permisă fixarea prețurilor de revânzare de către furnizori.

statie-GP

Suspiciunile inspectorilor de concurență au vizat implicarea furnizorilor, prin distribuitori, în stabilirea prețurilor de vânzare la consumatorii finali. Totodată, s-a constatat că în contracte existau clauze de sancționare și penalizare, în sensul rezilierii contractelor și plății de daune în cazul neexecutării culpabile de către distribuitori a obligațiilor asumate.

Autoritatea de concurență a avut în vedere posibila afectare a concurenței în județele: Vâlcea, Dolj, Gorj și Olt a comercializării GPL – auto, prin intermediul stațiilor de distribuție de tip SKID, se precizează într-un document consultat de InvesTenergy.

Urmare a investigației, Consiliul Concurenței a lansat în consultare publică angajamentele formulate de către Denisson Energy SRL, care a preluat prin cesiune contractele încheiate inițial de Antares Gas.

Denisson Energy s-a angajat astfel să modifice contractele de colaborare în relația cu toți distribuitorii care primesc spre exploatare în mod gratuit instalația de ditribuire GPL – auto de tip skid.  Vor fi eliminate din contracte toate referirile referitoare la stabilirea prețului de vânzare la pompă a GPL – auto și se stabilește că beneficiarul are dreptul de a stabili în mod liber și independent propriile prețuri către clienții săi, conform politicii sale comerciale.

Compania va reduce perioada contractuală la 5 ani, cu posibilitate de prelungire . În noul contract au fost eliminate daunele în sume fixe, acestea urmând să fie cuantificate obiectiv prin expertiză. Totodată, se stabilește în mod expres că beneficiarul are libertatea să deruleze relații contractuale și cu alți furnizori.

Contractele noi, asumate de Denisson Energy vor fi înaintate Consiliului Concurenței . În prezent, compania are în derulare 15 contracte cu parteneri care dețin instalație de tip SHID primită în mod gratuit de la societate.

Față de îngrijorările exprimate de Consiliul Concurenței, reprezentanții Denisson Energy precizează: angajamentele asumate conduc la eliminarea completă, imediată și definitive a îngrijorărilor concurențiale, asigură promovarea unui mediu competitiv, sunt eficiente și pot fi implementate într-o perioadă scurtă de timp.

Monitorizarea angajamentelor ar urma să se realizeze pe o perioadă de 2 ani de la comunicarea deciziei Plenului Consiliului Concurenței de acceptare a propunerii de angajamente.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *