Cabinetul Cioloș nu vrea ANRM în subordine, o pasează la Ministerul Economiei

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Cabinetul Cioloș nu vrea ANRM în subordine, o pasează la Ministerul Economiei
  • Mai bine la Parlament, să aibă același statut ca ANRE, cer specialiștii

Subordonată direct Guvernului, Agenția Națională pentru Resurse Minerale  este o instituție de importanță strategică pentru statul român: gestionează resursele de hidrocarburi – petrol și gaze, precum și resursele minerale, proprietate națională. ANRM încheie în numele statului acorduri petroliere, licențe de concesiune minieră și permise de exploatare. Totodată, gestionează Sistemul național de transport prin conducte al țițeiului și gazelor naturale și reglmenentează activitățile de exploatare a acestuia prin acordurile de concesiune încheiate cu societăți.

p_157830_440x300-00-65

Cabinetul Cioloș nu vrea însă să aibă ANRM în subordine  și dorește să fie transferată în subordinea Ministerului Economiei. O altă opțiune ar fi ca ANRM să aibă același statut ca Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE și să fie subordonată Parlamentului. Președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, pledează pentru ca ANRM să fie autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi functional. “Să ne batem ca ANRM să aibă același statut ca ANRE”, a declarat Iancu.

ANRM a intrat într-un con de umbră, confruntându-se din plin cu o criză de specialiști, după ce circa 20 de funcționari au ieșit la pensie și nu au fost înlocuiți. Practic, ca să desfășoare activitate în România, marii investitori în domeniul petrolier și al gazelor trec prin filtrul specialiștilor de la ANRM pentru aprobări licențe de concesiune și permise de exploatare. Specialiști care nu prea mai există! Căutările/concursurile Agenției nu au avut rezultate: experții, referenții, consilierii nu vin pentru salarii mici, care nu corespund obligațiilor și răspunderii profesionale.

„Ne confruntăm cu o lipsă de personal specializat în instituțiile centrale. Specialiștii se pensionează și foarte greu se găsesc înlocuitori, în condițiile în care se cere vechime în domeniu. Tinerii absolvenți nu au șanse să ocupe astfel de posturi”, susțin surse guvernamentale. Aceeași situație se remarcă atât la ANRM, cât și la Ministerul Energiei și cel al Economiei, care dețin primele locuri în topul instituțiilor statului cu cele mai mici salarii, motiv pentru care candidații nu dau năvală. Pentru ANRM, trecerea la Ministerul Economiei nu este de dorit, dacă privim lucrurile fie doar prin prisma salariilor!!

Dincolo sau odată cu mutarea ANRM de la Guvern la  Ministerul Economiei sau la Parlament, ANRM trebuie să devină o instituție independentă decizional, organizatoric şi func’ional și, totodată, transparentă și eficientă, susțin  specialiștii din sectorul energetic.

Estimări ANRM: Statul a încasat în 2015 redevenţe petroliere şi miniere  de 300 milioane de euro

Prin ANRM, statul încasează anual redevenţe petroliere şi miniere de sute de milioane lei. Anul trecut, în visteria statului au intrat până la 1,38 miliarde lei (304,6 milioane euro), potrivit datelor Agenției Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).”Pentru 2016 estimările privind veniturile la buget din redevenţele petroliere sunt de 1.000 – 1.200 milioane lei, iar în ce priveşte redevenţele miniere sunt de 160 – 180 milioane lei”, a comunicat ANRM, scrie Mediafax. Cele mai mari sume au fost plătite de OMV Petrom (848,25 milioane lei) şi Romgaz (289,16 milioane lei).

Autorităţile vor să modifice sistemul de taxare în domeniul hidrocarburilor. Schimbările ar fi trebuie să fie aplicate de la 1 ianuarie, dar noul mod de calcul nu a fost stabilit încă, fiind în analiză la Ministerul Finanţelor Publice, scrie Mediafax.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Cabinetul Cioloș nu vrea ANRM în subordine, o pasează la Ministerul Economiei”

  1. Ca ANRM nu avea ce cauta la Guvern este o realitate. Dar sa o dai la Parlament, sa se aleagă praful ca de ANRE este o greseala. Aceeasi greseala cu plasarea la Min Economiei. Oare de ce am înființat Ministerul Energiei? Doar pt disputa PNL PSD din anul 2012? Dupa cum acționează unii se pare ca da!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *