ACMPE: Comparatorul de tarife al ANRE – instrument informativ, nu obligatoriu!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic ACMPE: Comparatorul de tarife al ANRE – instrument informativ, nu obligatoriu!

“Asociația Consumatorilor și Micilor Producători de Energie – A.C.M.P.E. consideră că impactul pe care îl va avea emiterea Ordinului privind obligația de informare a clienților finali prin intermediul aplicației informatice „Comparator al ofertelor de furnizare a energiei electrice” va fi unul preponderant negativ. Transformarea forțată a unui instrument destinat explicit informării într-unul obligatoriu și, mai ales, angajant va consemna efectiv un mare pas înapoi în procesul de liberalizare a pieței și o reducere, nicidecum o intensificare a competiției pe piață”, se precizează într-un comunicat al Asociației, pe care îl redăm în cele ce urmează:

“Întrucât proiectul de ordin NU este însoțit (asa cum ar fi fost normal și de așteptat) și de prezentarea detaliată a subiectului în sine – Comparatorul – nu putem decât presupune că el va semăna în mare măsură cu acela deja existent ( http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife ). Ca primă observație semnificativă, trebuie remarcat că actualul Comparator NU este de fapt un comparator de oferte, ci un comparator de prețuri, ceea ce, în opinia noastră, simplifică în mod nepermis și dăunător problema. Din perspectiva consumatorilor, printre numeroasele beneficii ale unui process de liberalizare a pieței care s-a derulat în ultimii circa 10 ani se numără și creșterea nivelului de concurență în piața de furnizare la niveluri excepționale. Numărul mare de furnizori activi și competiția dintre aceștia a atras după sine o bogăție și diversitate de oferte care ar fi fost de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă. Există astfel numeroase oferte combinate, de energie electrică și gaze naturale; există oferte care includ servicii specializate cu valoare adăugată; există oferte care garantează o anumită pondere a energiei “verzi” în energia livrată consumatorului, oferte diferențiate pe zone orare sau sezoniere, oferte care premiază respectarea anumitor profiluri de consum, oferte care depind și de termenele de plată acceptate, la fel ca și de durata contractului, oferte care iau în calcul garanții și compensații, oferte care includ “găselnițe” precum abonamentul lunar, taxa de rezervare sau vânzarea de aparate electrocasnice la prețuri cu discount, iar lista ar putea continua cu multe alte caracteristici prin care furnizorii caută să se diferențieze între ei și în același timp să se plieze cât mai bine pe nevoile consumatorilor.

Reducerea acestei remarcabile diversități la practic doar două criterii – prețul și mărimea consumului – este de natură să creeze confuzie în rândul consumatorilor (care vor conchide în mod eronat că doar prețul contează și n-au de unde alege altceva), să descurajeze inovația la nivelul furnizorilor, precum și să ducă doar la un simulacru de concurență între furnizorii de energie, nu la concurenta reala. Mai mult, asa cum se întâmplă întotdeauna în piețele în care prețul mărfii/serviciului este practic singurul criteriu de alegere, furnizorii mari, cu precădere cei de ultimă instanță, vor fi favorizați din nou, în detrimentul furnizorilor concurențiali cărora tot A.N.R.E. le-a acordat licență, având drept consecință naturală evoluția pieței către un oligopol, în paralel cu reducerea opțiunilor reale ale consumatorilor , mai ales ale celor mici, nesofisticați (cum sunt de pildă cei mai multi dintre pensionari).

Pe de altă parte, dezvoltarea Comparatorului prin includerea foarte multor criterii l-ar face pe acesta complicat, greoi, practic imposibil de folosit și i-ar pune pe utilizatori în situația ridicolă de a compara mere cu castraveți în funcție de prețul acestora. De exemplu, la același preț, care ofertă este mai bună – cea cu plata la 90 de zile, sau cea care garantează livrarea de energie “verde” în proporție de 50%?

Din perspectiva furnizorilor concurențiali, impunerea Comparatorului ca instrument obligatoriu și mai ales angajant ar reprezenta o măsură antieconomică, o ingerință brutală și abuzivă în cele mai importante aspecte ale afacerii lor, respectiv dreptul de a-și formula ofertele ținând cont de multe alte criterii în afara prețului (a se vedea analiza anexată), cu precădere de profilul curbei de consum și de bonitatea consumatorului. O astfel de obligativitate ar fi echivalentă cu obligarea băncilor de a da credite oricui le cere, la o dobândă unică, dependentă doar de mărimea creditului (nu și de caracteristicile clientului), sau cu obligarea vânzătorilor de autovehicule să practice prețuri dependente doar de capacitatea cilindrică a vehiculului și de nimic altceva. Nu cunoaștem niciun alt domeniu important în care autoritățile măcar să intenționeze o interferența atât de profundă și să altereze atât de mult principiile de bază ale oricărei economii de piața. Din motive obscure, se pare că regulile care de sute de ani guvernează în mod cel puțin satisfăcător economiile din toate tarile cu economii funcționale de piața dau sistematic greș pe piața de energie din România și trebuie așadar recreate și îmbunătățite de autorități.

Pentru că un mod responsabil de a soluționa o situație presupune că întotdeauna obiecțiile trebuie însoțite și de propuneri constructive, propunem A.N.R.E. alegerea uneia dintre următoarele căi de continuare a procesului:

  1. Renunțarea completă la această inițiativă, în paralel cu asigurarea că toate datele de contact ale furnizorilor sunt reale, actualizate și ușor accesibile consumatorilor.
  2. Amânarea deciziei de publicare până la determinarea exactă a necesităților legate de structura ofertelor, atât din perspectiva furnizorilor, cât și a consumatorilor, astfel încât rezultatul să întrunească toate cerințele părților implicate inclusiv prin impunerea unor condiții reciproce corecte în relația A.C.M.P.E. – ROMÂNIA pentru fiecare dintre noi Pagina 2 din 3 / 05.09.2018
  3. În cel mai rău caz, menținerea Comparatorului la nivelul actual, de instrument informativ, care să cuprindă toți furnizorii și în care să fie afișați clar și furnizoriicare nu prestează serviciul de furnizare către consumatori, fără instituirea obligativității de contractare pentru furnizori..
  4. Prezentarea într-o secțiune specială a site-ului www.anre.ro , cu titlu de exemplu, pentru fiecare furnizor care dorește să facă acest lucru, a unui număr limitat de oferte pe care acesta le consideră atractive și relevante pentru segmentul de consumatori pe care îl vizează. Ofertele ar urma să fie succint prezentate, dar într-un format convenit de A.N.R.E cu furnizorul respectiv, format care să răspundă atât cerințelor considerate importante de reglementator, cât și celor considerate relevante de către furnizor.

A.C.M.P.E. își arată în acest sens disponibilitatea pentru o cooperare extinsă și o colaborare avansată cu A.N.R.E., în scopul tratării cât mai eficiente a aspectelor legislative din domeniul energiei care privesc interesele membrilor săi, similar intereselor marii majorități a consumatorilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *