Acord istoric pentru reducerea producţiei de petrol

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Acord istoric pentru reducerea producţiei de petrol

Ţările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol – OPEC şi din afara OPEC au încheiat un acord istoric pentru reducerea producţiei de țiței cu circa 2% pe plan global, pentru a determina o majorare a prețului hidrocarburilor, transmit Reuters și Wall Street Journal.

opec_1

Astfel, satele care nu sunt membre ale cartelului își vor reduce producția cu 562.000 de barili pe zi (bpd), ca parte a acordului global cu OPEC. În data de 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-și reduce producția cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producției decisă de OPEC în ultimii opt ani, scrie Agerpres.

Înțelegerea reprezintă un nivel de cooperare nemaiîntâlnit până acum în rândul statelor producătoare de țiței. Este prima dată din anii ’70 când o coaliție de state, care produc mai mult de jumătate din petrolul furnizat pe plan global, a ajuns la un acord pentru a influența cotația barilului de țiței, potrivit Agerpres.

Acordul implică 12 state din afara OPEC (Azerbaidjan, Bahrein, Bolivia, Brunei, Guineea Ecuatorială, Kazahstan, Malayezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan și Sudanul de Sud) iar cea mai mare parte din reducere producției — 300.000 de barili pe zi — va fi efectuată de Rusia. Alte state care au promis să livreze mai puțin petrol sunt Oman, Azerbaidjan și Sudan.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *