Acționarii Electrica, tensionați: BERD acuză Ministerul Energiei că încalcă principiile de guvernanță corporativă. Un nou CA, cel târziu în martie 2016

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Acționarii Electrica, tensionați: BERD acuză Ministerul Energiei că încalcă principiile de guvernanță corporativă. Un nou CA, cel târziu în martie 2016

Tensiuni între acționarii Electrica înainte de Adunarea Generală convocată pentru 10 noiembrie 2015. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD, în calitate de acționar al Electrica, reacționează la propunerile Ministerului Energiei de modificarea a Actului Constitutiv al societății, ce vizează Consiliul de Administrație, precizând că acestea încalcă Planul de acțiune de Guvernanță Corporativă asumat prin Prospectul de Ofertă Publică Inițială. BERD atenționează astfel Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor asupra reducerii efectului principiilor de guvernanță corporativă.

electrica

Ministerul Energiei a propus ca Electrica să fie administrată de un Consiliu de Administrație format din 7 administratori neexecutivi față de 5 cât sunt în prezent, aleși de AGOA. Dintre aceștia, 4 administratori trebuie să fie independenți. Ședințele CA ar urma să fie ținute în prezența a cel puțin 5 membri, din care 3 trebuie să fie obligatoriu independenți. Ministerul mai vine cu o propunere: CA deleagă conducerea societății unuia sau mai multor directori, din afara Consiliului, numind pe unul dintre ei director general.

BERD recunoaște fondul propunerii Ministerului de creștere a numărului membrilor CA, însă atrage atenția că societatea nu a definit criteriile de eligibilitate pentru selecția membrilor, care trebuie să fie în conformitate cu principiile de guvernanață corporativă.
Prin urmare, BERD vine cu o procedură care impune adoptarea criteriilor de eligibilitate înainte de creșterea numărului membrilor Consiliului. Dacă acționarii vor aproba un număr de 7 membri în CA Electrica, Banca propune parcurgerea următorului proces:
– Comitetul Comitetul de Nominalizare și Remunerare va depune la Consiliu înainte de sfârșitul anului un set de criterii de eligibilitate pentru membrii Consiliului;
– în urma adoptării criteriilor de eligibilitate, Consiliul existent va convoca o adunare generală extraordinară a acționarilor înainte de data de 15.01.2016 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate pentru membrii Consiliului;
– CA va convoca imediat, dar nu mai târziu de data de 01.03.2016, o adunare generală extraordinară a acționarilor pentru alegerea unui nou Consiliu.

Daca se va respecta procedura BERD, Electrica ar putea avea un nou Consiliu de Administrație cel târziu în luna martie 2016.

O altă propunere de puncte noi pe ordinea de zi pentru AGEA din 10 noiembrie vine din partea grupului de acționari format din fondurile Newtyn și fondul de pensii ING. Acești acționari vor să se asigure că achiziționarea de către Electrica a participațiilor minoritare deținute de Fondul Proprietatea în toate filalele acesteia va fi decisă de AGEA, ce va fi convocată din nou, în mod prompt, în măsura în care CA consideră că prețul rezultat în urma negocierilor este unul acceptabil pentru Electrica.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *