ACUE insistă pentru păstrarea stimulentului de două puncte procentuale peste nivelul RRR pentru investițiile cofinanțate din fonduri UE

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Esential ACUE insistă pentru păstrarea stimulentului de două puncte procentuale peste nivelul RRR pentru investițiile cofinanțate din fonduri UE

În sectorul distribuției de energie electrică, care este integral reglementat, rețelele trec printr-o transformare semnificativă, ce presupune investiții substanțiale în modernizare pentru integrarea tehnologiilor de ultimă generație, a declarat Daniela Dărăban, Director Executiv al ACUE, la South East Europe Green EPC.

În următorii cinci ani, sunt necesare investiții de cel puțin 10 miliarde de euro potrivit evaluărilor ACUE, dintre care 6 miliarde trebuie asigurate de operatorii de distribuție prin atragerea de finanțări din mediul privat. Fondurile europene disponibile acoperă doar aproximativ 20% din totalul necesar de investiții. Atragerea de capital privat necesită o remunerare mai atractivă, dar din nefericire nivelul aprobat al ratei reglementate aplicate capitalului investit este semnificativ inferior față indicatorii macroeconomici și financiari avuți în vedere de investitori, a subliniat Daraban.

În acest context, este imperativă crearea unui mecanism de stimulare pentru investițiile orientate către tranziția energetică, care să fie inclus în metodologia de stabilire a tarifelor reglementate, susține reprezentanta operatorilor de distribuție.

Potrivit acesteia, în metodologia aflată în dezbatere se propune, nejustificat, eliminarea stimulentului de 2 puncte procentuale peste nivelul RRR pentru investițiile cofinanțate din fonduri UE.

Toate proiectele depuse deja de operatorii de distribuție vor fi finalizate și puse in funcțiune în perioada a cincea de reglementare și au avut în vedere stimulentul de 2 puncte procentuale peste WACC (the Weighted Average Cost of Capital), în vigoare la momentul depunerii proiectelor. În contextul eliminării stimulentului, indicatorii financiari ai proiectelor aprobate sau aflate în evaluare, riscă să nu fie realizați. În condițiile în care cererile de finanțare au fost aprobate cu luarea in considerare a acestui stimulent, având la bază analizele de cost-beneficiu si toate aprobările prealabile necesare, eliminarea acestui stimulent va conduce la costuri suplimentare semnificative pentru operatorii de distribuție, fiind evident prejudiciul generat de această inconsecventa legislativă, a explicat Daniela Dărăban.

ACUE reamintește că însăși ANRE a motivat introducerea acestui stimulent în perioada a patra de reglementare prin nevoia de a încuraja absorbția fondurilor europene și realizarea obiectivelor de investiții care contribuie la facilitarea digitalizării, a serviciilor de flexibilitate şi a interconectării, în acord cu cerințele noului cadru de reglementare european.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *