ACUE semnalează: Noua taxă pe cifra de afaceri va afecta grav capacitatea furnizorilor de a mai face plăți și posibilitatea operatorilor de distribuție de a investi în rețele

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic ACUE semnalează: Noua taxă pe cifra de afaceri va afecta grav capacitatea furnizorilor de a mai face plăți și posibilitatea operatorilor de distribuție de a investi în rețele

Noua taxă pe cifra de afaceri va afecta grav capacitatea furnizorilor de a mai face plăți și posibilitatea operatorilor de distribuție de a investi în rețele, suusține Federația ACUE.

Prezentăm, în cele ce urmează, reacția ACUE la documentul publicat de Ministerul Finanțelor Publșice pentru consultare:

“Documentul publicat de Ministerul Finanțelor privind noile taxe aplicate companiilor pe cifra de afaceri, la o primă analiză, conține prevederi care periclitează grav capacitatea furnizorilor de a mai finanța schemele de plafonare și, respectiv, toate plățile pe lanț pentru companiile de distribuție, transport și producție.

Furnizorii prefinanțează aceste scheme și recuperează ulterior, cu întârziere, banii datorați de autorități pentru plafonarea prețurilor, situație care a antrenat împrumuturi pentru le susține. O nouă taxă ar afecta decisiv resursele financiare disponibile.

Pentru activitatea de distribuție, o nouă taxă, pe cifra de afaceri, în condițiile în care veniturile distribuitorilor sunt reglementate și se achită deja o taxă de monopol, iar recuperarea costurilor suplimentare înregistrate în contextul crizei energetice a fost amânată, afectează major posibilitatea acestora de a investi în rețelele de distribuție, care au nevoie vitală de transformare.

Experții ACUE vor face o analiză detaliată, pe care o vom prezenta Guvernului, privind impactul direct și indirect asupra consumatorilor de energie”.

Începând de anul viitor, se introduce un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat de Ministerul Finanțelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *