După ce a fost acuzat de acționarul minoritar – Broadhurst Investments Ltd că acoperă nereguli din compania Oil Terminal, Consiliul de Administrație cere aprobarea acționarilor pentru pornirea acțiunii în răspundere împotriva directorului general – Sorin Viorel Ciutureanu și administratorilor pentru prejudicierea societății ca urmare a operațiunilor desfășurate de către aceștia cu încălcarea legii. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor este convocată pentru data de 10 octombrie, cu o ordine de zi impresionantă.
Acuzații grave sunt aduse împotriva lui Sorin Viorel Ciutureanu și a administratorilor societății, și anume:
- manipularea pieței de capital, prin falsificarea situațiilor financiare preliminare aferente anului 2015;
- că au aprobat ca pierderile înregistrate din contractile cu clienți aflați în insolvență: Oil Prod, Interagro, Oltchim, să fie considerate costuri nedeductibile fiscal în situațiile financiare pentru anul 2015 și cele aferente trimestrului I din anul 2016;
- încheierea, fără aprobarea prealabilă în CA sau prin rectificarea BVC de către AGA, a Contractului Colectiv de Muncă, fapt care a prejudiciat societatea prin reducerea profiturilor din semestrul III și IV ale anului 2015 cu aproximativ 4 milioande de euro;
- prelungirea nelegală a contractului de mandat al directorului general al societății pentru o perioadă de patru ani;
- aprobarea unui regulament de achiziții publice cu încălcarea legislației ăn vigoare;
- subevaluarea terenurilor societății în capitalul social de zece ori față de valoarea terenurilor neincluse în capitalul social;
- tergiversarea punerii în executare a acțiunii în răspundere aprobată de AGA din 2012 împotriva directorilor societății pentru prejudiciile constatate de ANAF Constanța.
Și Fondul de investiţii Broadhurst Investments, acţionar cu 7% la compania de stat Oil Terminal (OIL), a solicitat acţionarii pentru a aproba pornirea acţiunii în răspundere împotriva directorului general şi al administratorului pentru prejudicirea companiei.
Sorin Viorel Ciutureanu este la șefia Oil Terminal din anul 2012, iar în vara acestui an, CA (care este interimar) i-a prelungit mandatul cu 4 ani.
Corpul de Control al ministrului Energiei face verificări la Oil Terminal
Corpul de control al ministrului Energiei a făcut verificări la Oil Terminal, un raport urmând să fie date publicităţii în perioada următoare. Compania va avea un nou Consiliu de Administraţie, a anunțat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Ministerul Energiei a demarat controale urmare a unor sesizării ce conțin presupuse nereguli în situaţiile financiare şi în administrarea societăţii, potrivit unui raport publicat pe site-ul Ministerul Energiei.
În urmă cu o lună, Ministerul Energiei a retransmis Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) o sesizare ce priveşte două posibile conflicte de interese, una referitoare la directorul general al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie (DGPAPSE), Bogdan Stănescu, iar cealaltă face referire la reprezentanţii statului în AGA Oil Terminal.
Oil Terminal este o companie deţinută majoritar de stat, ce operează unul dintre cele mai mari terminale maritime petroliere de la Marea Neagră. În primul semestru al anului în curs, a înregistrat un profit net de 14,6 milioane de lei, în creştere cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.