Romgaz a încheiat primul trimestru cu un profit net de 490 milioane de lei (109 milioane euro), în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut urmare a diminuării cererii de gaze. Producția de gaze înregistrată în primele 3 luni a fost cu 4,3% mai mică decât cea din primul trimestru a anului trecut și din cauza temperaturilor ridicate din lunile ianuarie și februarie.
În condițiile date, șefii de la Romgaz propun modificarea modului de calcul a indicatorilor de performanță în sensul eliminării efectelor factorilor de influență externi care nu sunt sub controlul managenetului societății. În acest sens, se cere aprobarea acționarilor pentru închierea unui act adițional la contractul de administrare .
Printre factorii de influenţă de natură a împiedica îndeplinirea indicatorilor şi criteriilor de performanţă, sunt enumerați:
- Nerespectarea calendarului de creştere a preţului gazelor din producţia internă. Dacă la nivelul anului 2015, diferenţele medii de preţ pentru consumatorii casnici sunt în jur de 6%, în anii ce urmează aceste diferenţe sunt foarte mari, de la cca.14% în 2016, la 21% în 2017 şi respectiv 30% în 2018, se precizează într-un referat al Consiliului de Administrație. Potrivit reprezentanților companiei, reglementarea unor preţuri de valorificare a gazelor din producţia internă la un nivel cu mult sub cele din Memorandum are un impact negativ semnificativ asupra următorilor indicatori de performanţă: cifra de afaceri, EBITDA, productivitatea muncii şi cheltuieli de exploatare la 1000 lei venituri din exploatare.
- Impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze naturale ca urmare a dereglementării preţurilor. Acest impozit a fost instituit în ianuarie 2013 și ar fi trebuit să se aplice până la finele anului 2014! Reprezintă “60% din veniturile suplimentare […] din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream”. Potrivit datelor Romgaz, valoarea impozitului suplimentar aferentă anului 2014 a fost de 376,7 milioane lei, iar cea aferentă perioadei ianuarie-octombrie 2015 de 294,8 milioane lei.
- Impozitul pe construcţii, așa numita taxă pe stâlp. Valoarea impozitului pe construcţii aferentă anului 2014 a fost de 91,6 milioane lei, iar cea aferentă anului 2015 de 65,3 milioane lei, conform datelor companiei.
- Diminuarea consumului de gaze naturale la nivel national. Luând în considerare faptul că S.N.G.N. Romgaz S.A.deşi deţine o poziţie de oligopol sau chiar duopol şi întrucât încă nu există condiţii tehnice pentru ca România să exporte gaze, vânzările companiei şi implicit ceilalţi indicatori economico-financiari ai societăţii sunt puternic dependenţi de consumul de gaze de pe piaţa internă, se subliniază în referatul Romgaz. Consumul de gaze cu mult mai mic decât cel prognozat are un impact negativ semnificativ asupra cifrei de afaceri, aceasta cu atât mai mult cu cât Romgaz a fost unul dintre principalii furnizori de gaze naturale din import, susțin reprezentanții companiei. Potrivit datelor ANRE, consumul de gaze al României a scăzut cu 4,5% anul trecut, până la 121,1 milioane de MWh.