Adrian Borotea, RWEA: Încrederea investitorilor, acest lucru este cu adevărat important. Dacă nu corectăm acum greșeli din legislație, riscăm ca, începând cu ianuarie 2023, să vedem cum unii investitori vor închide afacerile sau vor face exit din România, se va ajunge la falimente

Publicat pe Categorii Eolian, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Regenerabile Eolian Adrian Borotea, RWEA: Încrederea investitorilor, acest lucru este cu adevărat important. Dacă nu corectăm acum greșeli din legislație, riscăm ca, începând cu ianuarie 2023, să vedem cum unii investitori vor închide afacerile sau vor face exit din România, se va ajunge la falimente
  • Giles Dickson, CEO WindEurope: Este nevoie să se transmită semnale clare investitorilor care doresc să vină în România

“Încrederea investitorilor, acest lucru este cu adevărat important, și nu trebuie să așteptăm anul viitor, decembrie ar trebui să fie luna în care să fie corectate cel puțin cele mai mari greșeli din legislație. Altfel, începând cu ianuarie 2023, vom vedea cum unii investitori vor închide afacerile sau vor face exit din România, se va ajunge la falimente”, a  declarat Adrian Borotea, Vicepreședinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană – RWEA, la evenimentul de lansare a Studiului RES Roadmap în România 2030 (2050), elaborat de Deloitte. El a avertizat că nu este momentul potrivit ca în mijlocul iernii să pierdem producători de energie.

Avem nevoie de absolut toate capacităţile de producere a energiei electrice, nu numai în iarna aceasta, dar şi în perioada următoare – şi acest lucru trebuie păstrat până cel puţin atunci când vor intra în funcţiune noile investiţii. De mai bine de doi ani suntem o ţară net importatoare de energie electrică şi ne dorim cu toţii să avem siguranţa alimentării, atât în perioada de iarnă, cât şi în continuare, a precizat Borotea.

Invitat la eveniment, Giles Dickson, CEO WindEurope , a atras atenția asupra existenței prea multor blocaje în calea investitorilor. Vestea bună este că guvernele UE recunosc că se vor afce investiții în ESRE dacă nu elimină blocajele și, ca parte a noii strategii  energetice a UE, au fost introduse noi reguli care se vor aplica în fiecare țară europeană de simplificare proceselor de autorizare. De exemplu, extinderea energiei eoliene și solare va fi acum tratată legal ca a chestiune de interes public,  a precizat oficialul Wind Europe.

În opinia lui, Guvernul român și orice alt guvern din Europa ar trebui să reziste tentației de a încurca lucrurile în funcționarea piețelor de energie electrică. “Toată lumea înțelege că este necesar ca guvernele să sprijine familiile și întreprinderile care se confruntă astăzi cu prețurile ridicate ale energie, dar există diferite moduri de a le susține, păstrând și piața de energie atractivă pentru cei care doresc să investească. Vedem însă că sunt modalități de a susține consumatori, dar se distruge piața și se trimit semnale greșite investitorilor.  Este nevoie să se transmită semnale clare investitorilor care doresc să vină în România. Sunt prea multe schimbări în cadrul de reglementare, care nu sunt în direcția corectă uneori, așa că nu ajută și se  creează un sentiment de incertitudine pentru investitori că mâine ar putea să fie o altă schimbare. Prea multe schimbări sunt prea mult, așa că investitorii chiar încep să caute în alte țări, ar fi păcat să se întâmple așa”.

Ținta stabilită de Uniunea Europeană pentru ponderea surselor regenerabile în mixul energetic este de 45% până în 2030. Comisia UE a stabilit obiectivele de reducere a emisiilor de gaze la 55% până în 2030, ceea ce va declanșa necesitatea creșterii țintelor efective de energie regenerabilă pentru România.

Potrivit studiului realizat de Deloitte privind energia regenerabilă în România – Foaia de parcurs până în 2030, prezentat de Sorin Elisei, Director Deloitte, în două scenarii analizate, cererea de energie electrică în creștere va fi acoperită în principal prin investiții în energie din surse regenerabile și noi capacități de producere gaze naturale. 

RES in Romania Roadmap to 2030 își propune să revizuiască studiul realizat de Deloitte în 2019, în conformitate cu cele mai recente evoluții și țintele actualizate ale UE pentru 2030. Studiul realizat de Deloitte oferă o imagine detaliată privind implementarea mecanismelor legislative, politice și de piață necesare ca România să îndeplinească acele noi ținte legate de ponderea energiei regenerabile în consumul brut de energie al țării în 2030.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *