AEI, despre scumpirile la utilități: S-a depășit limita de suportabilitate pentru mulți consumatori casnici și noncasnici. Guvernul să vină cu un Plan de Măsuri de Urgență Energetică

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential AEI, despre scumpirile la utilități: S-a depășit limita de suportabilitate pentru mulți consumatori casnici și noncasnici. Guvernul să vină cu un Plan de Măsuri de Urgență Energetică
  • AEI cere eliminarea/diminuarea TVA la gaze, energie electrică, energie termică și lemn de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022 și elaborarea în regim de urgență a Legii antisărăcie energetică și a consumatorului vulnerabil
  • Ministrul Energiei: Românii să nu mai aștepte și să se mute în piața concurențială, unde preţul este mult mai mic

În anul 2021, prețul final mediu al gazelor a crescut cu cca. 60% față de anul 2020, iar prețul final mediu al energiei electrice a crescut cu cca. 25% față de anul 2020. Urmează ca în curând să fie anunțate creșterile de preț la energie termică, care depinde de păstrarea nivelului subvenților, dar care probabil, nu vor fi mai mici de 20%, potrivit datelor Asociației Energia Inteligentă.

Românii să nu mai aștepte și să se mute în piața concurențială, este recomandarea ministrului Energiei, unde preţul este mult mai mic. Dumitru Chisăliță, Președinte AEI, susține că s-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor noncasnici  (care va fi percepută în lunile următoare) și insistă pentru realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii grave cu care ne confruntăm.

 “Dacă aştepţi… şi nu te muţi în piaţa reglementată, stai în piaţa serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum. Ea este o piaţă în care furnizorii licitează la ANRE un preţ şi s-a dus foarte sus preţul. Practic, ar trebui să îi stimuleze pe români, în această perioadă, să se mute, să facă o alegere odată pe piaţa concurenţială pentru că acolo preţul este mult mai mic”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu susține că scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale nu se vor regăsi în totalitate şi în facturile populaţiei.  

“Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi pe piaţa contractelor la termen preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident neîncheind pe toată cantitatea diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare, unde se întâmplă aceste scumpiri. Şi mai este un lucru. Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(…) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ”, e explicat ministrul Energiei la Prima TV.

Ministrul a dat drept exemplu cazul primilor trei furnizori de pe comparatorul de preţuri al ANRE, dintre care unul este compania Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Energiei, iar ceilalţi sunt furnizori privaţi. Aceştia “nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii şi le încheie pe un an de zile”, a precizat Popescu.

De asemeana, ministrul a subliniat faptul că Guvernul nu dă Ordonanțe de Urgență ca să taie alimentarea la curent electric și gaze naturale a clienților casnici și non-casnici. Practic, prin decizia Guvernului am revenit la situația de dinainte de pandemie. Așadar, debranșările nu se fac de pe o zi pe alta. Cei care nu au reușit să-și plătească facturile, vor avea la dispoziție 90 de zile în care aceștia pot, de exemplu, discuta cu furnizorii o reeșalonare a datoriilor, astfel încât să se evite decuplări la energie electrică și gaze naturale, a precizat Popescu.

AEI: S-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor noncasnici 

Asociația Energia Inteligentă a prezentat în repetate rânduri pericolul iminenței creșterii prețului la toate formele de energie și a solicitat măsuri care să elimine atât abuzul unor furnizori asupra consumatorilor, cât și politici publice care să prevină/diminueze creșterea prețului la energie.

Având în vedere că s-a depășit limita de suportabilitate la nivelul multor consumatorii casnici, dar mai ales a celor noncasnici  (care va fi percepută în lunile următoare), Asociația Energia Inteligentă consideră necesară realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii grave cu care ne confruntăm.

Vă prezentăm Scrisoare deschisă a Asociației Energia Inteligentă către Guvernul României – Realizarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, pentru a reduce impactul socio-economic determinat de creșterea prețului la energie

Asociația Energia Inteligentă solicită Guvernului elaborarea unui Plan de Măsuri de Urgență Energetică, unde ca primă măsură solicităm eliminarea/diminuarea TVA – ului aplicat gazelor naturale, energiei electrice, energiei termice și lemnului de foc pentru perioada octombrie 2021 – aprilie 2022.

O astfel de măsură ar reduce impactul creșterii prețurilor medii la gaze de la cca. 60% la cca. 46% la gaze și de la cca. 25% la cca 12% pentru energia  electrică.

Planul de Măsuri de Urgență Energetică trebuie să mai cuprindă cel puțin:

–        elaborarea în regim de urgență a Legii antisărăcie energetică și a consumatorului vulnerabil, care să prezinte măsuri concrete de reducere a sărăciei energetice și ajutorarea consumatorilor vulnerabili, cu intrarea în vigoare de la 1 octombrie 2021,

–        suspendarea temporară a programului Gas Release Program,

–        modificarea legii de funcționare a ANRE prin obligarea acesteia să elaboreze rapoarte privind prețul mediu al gazelor naturale si energiei electrice, saptamanal, bilunar, lunar cu publicarea acestora în maxim 3 zile de la încheierea perioadei,

–        demararea în regim de urgență a unor controale privind verificarea unor eventuale practici necorespunzătoare pe piața de gaze și electricitate,

Aceste măsuri au scopul de a reduce impactul prețului diferitelor forme de energie asupra consumatorilor și poate adduce o diminuare a inflației, dar și a scumpirilor în lanț determinate de creșterile uriașe ale prețurilor la utilități, contribuind la îmbunătățirea nivelului de trai al românilor.

În anul 2020 se aproba Gas Release Program (GRP) care a adus în România un pret la gaze cu minim 5% sub pretul gazelor din Europa de est (tranzacționate pe Bursa de la Viena), începând cu luna iunie 2020, astfel unii furnizorii au înțeles ca acest program le oferă posibilitatea de a face un profit considerabil si au achiziționat gaze naturale din România și le au exportat în țări în care se aplica prețul de la Viena (Ungaria, Austria). Astfel, în România această măsură a fost una din cele care a determinat creșterea importurilor de gaze. Mai mult gazele exportate s-au achizitionat pe baza de contracte anuale, adică la prețurile stabilite anul trecut cu livrare pentru anul 2021, în timp ce importurile sunt achiziționate SPOT, în funcție de cererea imediată, la prețuri mai mari.

Alături de această situație regăsim și SWAP-urile care se derulează în România, și care presupun livări virtuale, dar care crează impact în prețurile de pe piața românească.

În această vară cantitățile puse pe piață au fost cantități mici, fapt ce a ”simulat” o continuă discrepanță între cerere și ofertă. Această situație se prelungește aparent inexplicabil de 3 luni, dar nu orice luni ci luni de vară. Este o altă cauză care a determinat creșterea prețului la gazele tranzacționate pe bursă. Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacționate pe bursă, foarte important, în România este existența în piață a informațiilor privind prețurile medii ale gazelor naturale tranzacționate. ANRE care are obligația de a realiza un raport privind prețurile medii de tranzacționare a gazelor publică rapoartele cu întârziere de 4-5 luni, fapt care a contribuit essențial în această vară la crearea unei panici pe piața gazelor naturale, esențială pentru creșterea prețului gazelor naturale.

Avănd în vedere tendințele menținerii creșterii prețului la gaze naturale și energie electrică cel puțin până în primăvara 2022, considerăm că se impune ca primă măsură, intervenția urgentă a Guvernului prin măsuri de scurtă durată care vor face preţurile la gaze, energie termică, lemne de foc și electricitate să fie mai accesibile pe termen scurt, astfel încât toți consumatorii și toate familiile să poată face faţă acestei situaţii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *