AEI: Prețul gazelor marfă a crescut de 4,43 ori în ultimul an. Consumatorii casnici care au trecut în piața concurențială vor plăti prețuri mai mari cu 75 – 105% la gaze în 2022

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic AEI: Prețul gazelor marfă a crescut de 4,43 ori în ultimul an. Consumatorii casnici care au trecut în piața concurențială vor plăti prețuri mai mari cu 75 – 105% la gaze în 2022

Prețul gazelor marfă a crescut de 4,43 ori în ultimul an, gaze vândute pe BRM, conform unei analize a Asociației Energia Inteligentă – AEI. Această creștere a prețului gazelor naturale va aduce scumpiri în lanț la toate produsele, creșteri care probabil vor fi cuprinse între 10 – 30%, estimează Asociația.

Tranzacțiile realizate pe BRM cu vânzare în semestrul II 2021 arată că această tendință a creșterii prețului va continua și în Q4 2021, probabil atingându-se apogeul în Q1 2022  când prețul este posibil să depășească valoarea de 200 lei/MWh, se specifică în analiză.

Această situație se reflectă și la nivelul prețului gazelor consumate de consumatorii casnici. Astfel, toți consumatorii casnici care au trecut anul trecut în piața concurențială urmează să achite, pentru următorul an, prețuri mai mari cu 75 – 105%. Un consummatorcare locuiește într -o casă a achitat în cea mai friguroasă lună a iernii trecute o factură de 778 lei și urmează să achite în iarna 2021/2022 o factură de 1592 lei, prezintă AEI.

Recomandări pentru consumatori

Având în vedere că mulți dintre consumatorii casnici au încheiat în urmă cu un an contracte în piața concurențială, contracte care urmează să expire în lunile iulie – septembrie 2021, consumatorii ar trebui să fie foarte atenți în aceste zile deoarece contractele, în general, dețin clauze de prelungire a contractului existent la prețul comunicat de furnizor printr-o simplă notificare, fără a ma fi necesară semnarea unui nou contract. Astfel, consumatorul se va găsi în situația de a achita aceste prețuri în următorul an, în lipsa alegerii unui alt furnizor. Consumatorii trebuie să solicite de la furnizorul actual oferta de preț pentru noul an contractual, să l compare cu ofertele de preț din comparatorul ANRE și în situația în care identifică oferte mai bune să aleagă un alt furnizor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “AEI: Prețul gazelor marfă a crescut de 4,43 ori în ultimul an. Consumatorii casnici care au trecut în piața concurențială vor plăti prețuri mai mari cu 75 – 105% la gaze în 2022”

  1. este o minciuna, de fapt pretul la gaze o sa fie de 5 ori mai mare de la 0.12 Kwh la 0,68 Kwh pentru 1 Ianuarie 2022, conform noului contract

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.