Asociația Furnizorilor de Energie din Românie – AFEER, constată – într-o postare pe facebook, că în piață, nivelul prețurilor este departe de ce se stabilește în Parlament! În aceste zile au apărut unele din rarele oferte de vânzare energie electrică în piața liberă, pe OPCOM, la un preț de 1000 lei/MWh, mult mai mare decat pragul de 900 lei /MWh cât au adoptat parlamentarii.
A coborî pragul sub nivelul pietei conduce la impactarea directă a furnizorilor și respectiv la blocaje în piață, nicidecum la rezolvarea problemei. Altele fiind soluțiile; tocmai de aceea sunt atât de necesare consultările cu actorii activi ai pieței de energie când se iau decizii în plan legislativ, susține AFEER.
Parlamentul României a adoptat, prin ultima lege de aprobare și modificare a OUG 153/2022 (care, la rândul ei, modifică și completează OUG 27/2022 și OUG 119/2022) privind plafonarea și compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale un plafon maxim de 900 lei/MWh până la care furnizorilor li se decontează plățile făcute pentru energia electrică cumpărată.
”Valoarea maximă a preţului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 900 lei/MWh”, se arată în noua lege, trimisă, din nou, la promulgare.
Reamintim, legea pentru aprobarea OUG 153/2022, care prevedea pragul de 1.300 de lei/MWh până la care furnizorii își pot deconta achizițiile de energie electrică, fusese retrimisă de Președinție pentru reexaminare. Parlamentarii PSD și PNL au depus un amendament care scade acest preț la 900 lei/MWh. Parlamentarii au motivat inițiativa prin scăderea recentă a prețurilor la energie. Potrivit lor, „prețul mediu de achiziție al furnizorilor care au solicitat decontarea diferenței dintre prețul mediu de achiziție și componenta de achiziție a fost de 829,63 lei/MWh pe primele trei luni ale anului 2023”.