AFEER, semnal de alarmă: Piața de energie este influențată de reglementări, nu de cerere și ofertă! Furnizorii sunt în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai mari de o lună!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential AFEER, semnal de alarmă: Piața de energie este influențată de reglementări, nu de cerere și ofertă! Furnizorii sunt în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai mari de o lună!
  • Asociația solicită autorităților ca legislația să fie echitabilă, să asigure o competiție corectă, să fie compatibilă cu reglementările europene și să nu introducă probleme suplimentare pentru sectorul energetic

Suprareglementare, zero lichiditate a pieței de energie, nu există un preț de referință, este imposibil să contractăm energie pe termen lung. Am ajuns în bătaia vântului! Astfel descriu reprezentanții furnizorilor situația actuală din piața de energie.

Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER semnalează că piața de energie nu este influențată, cum ar fi normal, de cererea și oferta de energie electrică și gaze naturale, ci, în primul rând, de reglementări. Această situație nu este benefică pe termen lung nici actorilor din piață, nici bugetului statului și, cu atât mai puțin, consumatorilor, atât casnici, cât și industriali.

În urma numeroaselor reglementări și modificări ale legislației primare (nu mai puțin de 18 în ultimele 18 luni!), la care se adaugă cele la legislația secundară, piața de energie (atât gaze naturale, cât și energie electrică) s-a ajuns în impas: nu se mai încheie contracte pe termene mai lungi de o lună. Această situație afectează atât activitatea producătorilor, a furnizorilor, cât și a consumatorilor (în special cei non-casnici), semnalează reprezentanții AFEER.

Referitor la ultima decizie a Parlamentului, promulgată de Președintele Klaus Iohannis, de a modifica legea 153/2022 și de a introduce un nou plafon pentru decontare, de 900 lei/MWh, reprezentanții furnizorilor de energie spun că este o lovitură în plus dată pieței. Adoptată absolut netransparent, fără consultarea actorilor din piață, noua modificare legislativă nu face decât să dea dreptate, o dată în plus, Comisiei Europene, care, în recentul Raport de țară privind statul de drept, sublinia că România ”nu a înregistrat niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei consultări publice eficiente înainte de adoptarea unui proiect legislativ”!

O dovadă în plus că noul plafon adoptat de parlamentari nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în piață îl reprezintă ofertele de vânzare depuse de producări, de 1.000 lei/MWh, mult peste plafonul de 900 lei/MWh. De altfel, licitațiile de pe OPCOM, la acest preț, au fost anulate, pentru că nici un furnizor nu a dorit să participe, precizează AFEER.

Nu trebuie uitat că furnizorii au achiziționat energie electrică pentru consumatori din timp, încă de anul trecut pentru acest an, la prețuri mai mari, chiar și de peste 2.000 lei/MWh. De notat că mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE) asigură doar o parte din energia necesară consumatorilor.

Pe de altă parte, pe piețele regionale și europene se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. Astfel, un plafon de 900 lei/MWh este puțin probabil să fie suficient pentru a acoperi costurile de achiziție a energiei electrice, spun reprezentanții Asociației.

Un alt aspect semnalat de AFEER: pe platforma MACEE, administrată de OPCOM, prețul cu care vând producătorii este de 450 lei/MWh. Ceea ce înseamnă că o buna parte din productie este scoasa, practic, din schema de taxare. Fondul de Tranziție Energetică, instituit pentru decontarea schemei de sprijin pentru plafonarea/compensarea facturilor, era alimentat cu fonduri obținute din sectorul energiei electrice, deși sprijinul era acordat și consumatorilor de gaze naturale. Ceea ce înseamnă că, încă de la început, au existat încasări mai mici decât necesarul pentru decontarea schemei de sprijin. În ceea ce privește taxarea activitatii de trazactionare, introdusă prin OUG 119/2022, aceasta nu a ajutat cu prea mult, sumele virate de către traderi conform legislației fiind absolut nesemnificative. Asociația concluzionează că noua taxare asupra activitatii de tranzactionare nu a adus bani în plus la Fondul de Tranziție, ci doar a pus noi piedici pentru piață.

Așteptările sunt ca alimentarea Fondul de Tranziție Energetică sa fie mult redusă, în condițiile în care ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei și Muncii este luna mai 2022! Adică cu 14 luni în urmă!

”A trecut exagerat de mult timp de când s-au făcut ultimele decontări complete. În tot acest timp s-au strâns datorii ale statului către furnizorii de energie electrică și gaze naturale. Dacă, până acum, statul a făcut din cand in cand plăți parțiale, de-acum înainte nu știm cum va reuși să achite furnizorilor subvențiile pe care aceștia, practic, le-au acordat populației și companiilor. Cum din taxarea privind activitatea de productie si din cea de tranzactionare nu se alimentează suficient Fondul de Tranziție Energetică, iar prețurile în piață și-au inversat trandul și încep să crească, există o îngrijorare profundă a furnizorilor că nu li se vor mai deconta cheltuielile făcute și, cu atât mai puțin, cele pe care urmează să le facă până la sfârșitul lunii martie 2025, când se încheie schema de ajutor instituită de către autorități”, spune  Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.

În contextul dat, cu toate aspectele semnalate, AFEER solicită autorităților ca legislația să fie echitabilă, să asigure o competiție corectă, să fie compatibilă cu reglementările europene și să nu introducă probleme suplimentare pentru sectorul energetic.Astfel, având în vedere că toate solicitările de decontare sunt avizate de către ANRE, pe baza verificarii costurilor reale din contractele derulate în luna respectivă, considerăm că orice plafon de achizitie, indiferent de cifra stabilită prin legislație, nu are sens și trebuie eliminat!

Astfel, având în vedere că toate solicitările de decontare sunt avizate de către ANRE, pe baza costurilor reale din contractele derulate în luna respectivă, AFEER consideră că orice plafon, indiferent de cifra stabilită prin legislație, nu are sens și trebuie eliminat!

De asemenea, dacă autoritățile intenționează să modifice legislația existentă, atât în ceea ce privește decontarea, cât și eliminarea schemei privind plafonarea/compensarea facturilor, precum și supraimpozitarea companiilor, Asociația solicită ca aceasta să se fie înainte de începutul sezonului rece  și să fie anunțată din timp, pentru a da posibilitatea producătorilor, traderilor și furnizorilor să facă achizitiile cu energie electrică și gaze naturale necesare pentru bunul mers al companiilor, dar, în primul rând, pentru consumatori!

Se solicită, de asemenea, ca la adoptarea oricărui act normativ ce influențează piața energiei electrice și a gazelor naturale, să fie consultați și specialiștii AFEER! Suntem convinși că, doar în acest fel, legislația va fi mult mai justă și completă, piața își va putea reveni, iar toți actorii din piață, alături de consumatorii casnici și non-casnici, precum și bugetul de stat, vor avea de câștigat, spun cei de la AFEER, asociație ce cuprinde, în prezent, un număr de 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici, care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 85% din consumul final de electricitate și gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *