AFEER: Statul are datorii restante între 2 și 3 miliarde lei la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic AFEER: Statul are datorii restante între 2 și 3 miliarde lei la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor

Statul a obținut câștiguri suplimentare de circa 46,3  miliarde de lei, în 2022, din creșterile foarte mari de prețuri la energie și gaze naturale, conform unor calcule realizate de AFEER.

Din această sumă, 11,4 miliarde lei reprezintă încasări în plus din TVA aplicată la oprețuri mai mari, 8,6 miliarde de lei din dividende de la companiile energetice și 26,3 miliarde din supraimpozitarea producătorilor și a traderilor și din taxa de solidaritate.

De cealaltă parte, sumele aprobate de ANRE la plată pentu furnizori în contul schemei de ajutorare a consumatorilor prin prețurile finale plafonate se ridică la 15,4 miliarde de lei, în 2022.

Statul are datorii restante între 2 și 3 miliarde lei la plata compensațiilor cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate aplicate prin lege clienților finali, susține Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Ultima lună decontată complet de către ministerele Energiei și Muncii este mai 2022, iar ultima lună cu confirmare integrală de plată de la ANRE este septembrie 2022, spun reprezentanții Asociației.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *