AFM alocă un buget record de două miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, în 2024

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Flux energetic AFM alocă un buget record de două miliarde de lei pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, în 2024

Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le vom organiza în anul 2024, am alocat un buget record în valoare de 2 miliarde de lei, precizează președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Guvernul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

”Am depus toate eforturile pentru ca bugetul AFM să fie aprobat cât mai devreme, astfel încât să putem demara în cel mai scurt timp sesiunile de înscriere pe care le avem prevăzute pentru anul acesta. Precizez că am alocat bugete record pentru cele mai importante programe de finanțare, programe ce sunt foarte așteptate de către solicitanții din întreaga țară. Totodată, foarte important este că acum vom putea publica lista cu toți beneficiarii Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 care au fost declarați eligibili de către instalatori.”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

AFM mai dispune pentru anul 2024 de un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea.

În ce privește programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice, urmare a multelor solicitări, AFM va lansa o nouă sesiune de finanțare, cu un buget de 600 de milioane de lei.

Totodată, pentru autovehicule electrice există o cerere impresionantă care este în continuă creștere, astfel că bugetul total al Programului Rabla Plus va fi majorat, în anul 2024 fiind alocat un buget de 1 miliard de lei pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice, iar pentru înscrierile în cadrul Programului Rabla Clasic vor fi alocate 300 de milioane de lei, anunță președintele AFM.

Programul Iluminat Public este printre programele cele mai accesate de către unitățile administrativ-teritoriale, deoarece reprezintă un sprijin important pentru comunele, oraşele și municipiile din România care doresc să-și modernizeze sistemele de iluminat public. În anul 2024, AFM va asigura suma de 500 milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare prin care se va acorda sprijin financiar unităților administrativ teritoriale în vederea optimizării consumului de energie și, implicit, reducerii facturilor la utilități, precum și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Programul Rabla pentru sobe prin care se acordă sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, va fi lansat pentru prima dată în anul 2024, cu un buget de 500 de milioane de lei.

Programul “Săptămâna Verde”  – pentru anul 2024, este alocat un buget de 100 milioane de lei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *