Alarmant! Capacitatea disponibilă în România se apropie de vârful de cerere de energie: 9.700 MW în 2018. Vișan, Ministerul Energiei: „Este o lipsă reală de 2.000 MW. Problemele vor apărea din acest an. Grija mea este ce trebuie să facem imediat, să punem ceva în loc”

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Alarmant! Capacitatea disponibilă în România se apropie de vârful de cerere de energie: 9.700 MW în 2018. Vișan, Ministerul Energiei: „Este o lipsă reală de 2.000 MW. Problemele vor apărea din acest an. Grija mea este ce trebuie să facem imediat, să punem ceva în loc”

„În 2018,  vârful de cerere a fost 9.700 MW, la o capacitate instalată de circa 24.000 MW  (capacitate ce reprezintă valoarea corespunzătoare capacităţilor care aparţin tuturor operatorilor economici producători de energie electrică din SEN). Capacitatea disponibilă în România se apropie de vârful de cerere. Apare o lipsă reală de 2.000 MW, materializată prin retragerea licențelor”, le-a spus Doru Vișan, secretar de stat din Ministerul Energiei, participanților la Conferința organizată de CNR-CME cu tema: „Industria energetică românească – trecut, prezent și viitor”.

Oficialul Ministerului Energiei și-a arătat îngrijorarea cu privire la această situație. „La 31 martie se încheie programul de iarnă. Am analizat ce se schimbă în funcționarea sistemului energetic. Grija mea este ce trebuie să facem imediat, să punem ceva în loc. Centralele 3 și 4 de la Cernavodă sunt de perspectivă (anul 2030). Unitățile 1 și 2 de la Cernavodă s-au comportat impecabil în acest an. Centrala de la Iernut –  este obligatoriu să se realizeze rapid, este o necesitate. Exemplul Petrom trebuia urmat de mai bine de 10 ani, centrala de 800 MW asigurând flexibilitate, siguranță, răspuns perfect. Nu mai avem nici siderurgie, nici cărbune. A crede că ții huila în viață fără subvenții este o iluzie. Comisia Europeană vine cu o soluție – acordarea de subvenții pe programul de închidere.Mai avem lignit, trebuie să investim în următorii 3 ani să reușim să îl păstrăm. România nu poate pierde lignitul. Centrala de la Rovinari este foarte bună”, a precizat Vișan.

Acesta a mai semnalat că probleme vor apărea din acest an, urmează să se  oprească grupul de la Cernavodă pentru revizie, dar și alte grupuri pe cărbune pentru pregătirea pentru conformitate. În aceste condiții, avem  nevoie de sprijin pentru Grupul 5 de la Rovinari, să îl repunem în operare în 2021, a afirmat reprezentantul Ministerului.

În ce privește cogenerarea, Vișan a insistat pe necesitatea înlocuirii echipamentelor. „Doar București Vest și Oradea sunt modernizate. Să nu mai vorbim de starea rețelelor care lasă mult de dorit..”., a spus el.

„Problema cea mai importantă: energia regenerabilă. Dezvoltarea acestei industrii este o necesitate. UE a decis energie curată și nimeni nu se va opune. Știm cu toții că aduce dezechilibre. O susținem cu două condiționări: fără schemă de sprijin și cu o componentă de stocaj”, a mai subliniat Vișan.

Prezent la evenimentul CNR-CME, Niculae Havrileț , consilier al ministrului Energiei, a afirmat că este nevoie de 1000 MW este pentru a asigura adecvanța sistemului energetic când intră o centrală în reparații. Un necesar minim de investiții de 500-800 milioane euro, a spus acesta.

Fostul ministrul al energiei electrice, Ioan Avram: „Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. Sistemul trebuie modernizat, reparat… Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”

Invitat în calitate de Speaker, fostul ministrul al energiei electrice, Ioan Avram, a vorbit despre decăderea industriei energiei din România, exprimându-și totuși încrederea în specialiști și tânăra generație care vor reuși să construiască pentru viitor. “Am văzut prognoza energetică până în 2030-2050. Cum să eficientizezi producția de cărbune când nu ai făcut investiții în ultimii 30 de ani?! Sunt absolut necesare capacități noi de producție. Cele indicate în strategie erau bifate ca proiecte și pe vremea noastră. Cele două  noi reactoare la Cernavodă, Tarnița, Grupul de Rovinari  – foarte bine. Toate acestea reprezintă un minim de investiții necesar pentru România.  Când ai 22.000 MW capacitate instalată și tu gâfâi la 8000 MW este o mare problemă. De ce această situație? Sistemul trebuie modernizat, reparat. România a avut un  avantaj: dezvoltarea industriei orizontale  pentru sprijinirea industriei energetice. Eram pe picioarele noastre. Specialiștii sunt foarte importanți. Să mai terminăm cu politicianismul”, a afirmat fostul ministru Avram.

La finalul discursului, acesta a făcut un apel: “Dle Iancu să începem să mai lucrăm și pentru noi. Am încredere în generația tânără. Să faceți mai mult ca noi. Să aveți știință de carte și dragoste de neam!”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *