Alarmant! Nu sunt banii pentru plata datoriilor acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru plafonare

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic Alarmant! Nu sunt banii pentru plata datoriilor acumulate de stat față de furnizorii din energie pentru plafonare

Noul proiect de ordonanță de urgență (OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative) pune în real pericol funcționarea întregului sistem energetic prin prevederea potrivit căreia Ministerele Muncii și Energiei să utilizeze resurse bugetare inexistente pentru plata datoriilor angajate, tot de Guvern, prin schemele de plafonare, avertizează ACUE – Federația Adociațiilor Companiilor de Utilități din România.

Potrivit datelor ACUE, în acest moment, decontările confirmate de ANRE și în așteptare la plată sunt abia la luna decembrie 2022.  Numai pentru plățile datorate pentru consumatorii industriali, suma neachitată este de peste 1,3 miliarde de lei.

Sistemul energetic național a fost susținut de furnizori, cu împrumuturi bancare, în baza reglementărilor Guvernului, care s-a angajat să returneze diferența dintre prețul de piață al energiei și prețul plafonat, achitat de consumatori. În conformitate cu legislația emisă de Guvern, furnizorii au obligația de a achita în avans, integral sumele pentru achitarea energiei, la prețul pieței, a transportului, distribuției, a serviciilor de sistem și a tuturor taxelor. Diferența dintre suma reală plătită în piață și suma plafonată ( plătită de consumatori), avizată de ANRE, trebuia recuperată ulterior de la Ministerele Muncii ( pentru consumatorii casnici) și Ministerul Energiei ( pentru consumatorii industriali).

Furnizorii plătesc întregul lanț de producție și primesc un tarif de furnizare plafonat și el, prin legislație.

ACUE și reprezentanții diferitelor asociații și companii din energie au atras atenția în numeroase rânduri că schema de plafonare implică un efort bugetar mare și a solicitat evidențierea surselor de venit care ar putea acoperi aceste cheltuieli, angajate de Guvern, prin propriile reglementări.

ACUE a propus o serie de soluții care ar putea debloca situația care au fost desconsiderate de partenerii guvernamentali. Din păcate, este un nou semnal de lipsă de seriozitate, de planificare, de viziune și, în final, de competență în administrarea uneia dintre cele mai sensibile perioade economice din ultima decadă, pe care autoritățile îl transmit întregii economii, susțiin reprezentanții Federației.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *