Alegeri pentru șefia ANRE. Gabriela Moroianu, jurnalistă specializată în energie, candidează pentru postul de preşedinte: „Adevărații specialiști în orice domeniu, pentru că nu sunt angajați politic, nu au acces la funcții de conducere!”

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Alegeri pentru șefia ANRE. Gabriela Moroianu, jurnalistă specializată în energie, candidează pentru postul de preşedinte: „Adevărații specialiști în orice domeniu, pentru că nu sunt angajați politic, nu au acces la funcții de conducere!”
  • Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului European pentru Relaţii Externe: „Trebuie să terminăm cu ciocoismele! Trebuie să dam o șansă tinerilor experți!

Gabriela Moroianu, jurnalistă specializată în energie, și-a depus candidature pentru postul de preşedinte ANRE.  Fondator și  Director General al publicației Focus Energetic din 2003, Gabriela Moroianu a fost, în perioada 1996 – 2009, redactor, şef departament la publicaţia Ziua, iar între 1992 – 1996 la Evenimentul Zilei.

Este doctor în Ştiinţe economice, cu teza „Preţul petrolului şi influenţele asupra economiei”, la Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române.

Gabriela Moroianu a declarat: “Potrivit legislației în vigoare, membrii Comitetului de Reglementare al ANRE trebuie să fie cetăţeni români, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale. Este, din punctul meu de vedere, restrictiv, pentru că, practic, la conducerea ANRE au acces numai persoane angajate politic. Nu este un secret că instituțiile publice sunt conduse de persoane numite politic, ceea ce, într-o anumită măsură, este normal: aceste persoane trebuie să pună în practică Programul de guvernare al partidului sau partidelor ce conduc țara la un moment dat.

Pe de altă parte, iar nu este un secret că, în companiile în care statul este acționar unic sau majoritar, conducerile sunt numite tot politic. Așa ne-am trezit cu agenți imobiliari, angajați de la Registrul Auto Român (RAR), de la salubritate sau specialist în ”Buddhism psihologie modernă şi stare de bine” deveniți membri ai conducerilor unor companii sau regii de stat!

Îmi pare tare rău că adevărații specialiști în orice domeniu, pentru că nu sunt angajați politic, nu au acces la funcții de conducere! M-am hotărât să candidez, din nou, la șefia ANRE tocmai pentru a demonstra că și în rândul ziariștilor sunt oameni cu adevărat specializați!

În general, sunt foarte mulți ziariști care sunt adevărați specialiști în domeniile despre care scriu, fie el energetic, financiar, comunicații, transporturi etc. Chiar mult mai specializați decât cei promovați politic la conducerea unor instituții sau companii de stat! De aceea îi îndemn și pe ceilalți colegi ai mei să candideze! Chiar îmi doresc ”o ofensivă” a ziariștilor pentru ocuparea posturilor de conducere în orice domeniu, de la ASF, ANCOM, până la Consiliul Concurenței și ANRE! Poate, având ziariști de specialitate în conducerile autorităților naționale, lucrurile vor merge mai bine și la noi în țară!”

Și Răzvan Nicolescu, membru al Consiliului European pentru Relaţii Externe, fost ministru al Energiei, a transmis un mesaj, prin intermediul facebook: “Mai sunt două zile de depunere de candidaturi pentru conducerea ANRE. Am spus acum aproape un an că nu ma intereseaza, personal, acest proces, iar in două zile acest lucru va fi confirmat de realitate. Ce mă intereseaza, totuși, este ca această instituție importantă să performeze, să aibă o conducere numită pe criterii de profesionalism și integritate. Trebuie să terminăm cu ciocoismele!

Trebuie să dam o șansă tinerilor experți, nu celor de la partide rămași fără locuri de muncă sau obosiți, rudelor sau iubitelor pe care le au!

Dacă aș decide, aș numi cel putin doi tineri sub 35 ani la conducere, adică în Comitetul de Reglementare. Este nevoie să dăm o șansă unei noi generații de lideri în energie! Hai că se poate! Trebuie doar să vrem!”

Începând cu data de 23 aprilie se vacantează funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al ANRE, ca urmare a expirării mandatelor. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis ca până 13 aprilie să fie depuse candidaturile pentru aceste funcţii. Conform calendarului stabilit, până pe 18 aprilie va avea loc selecţia şi audierea candidaţilor. Decizia finală va fi luată de plenul comun al Parlamentului pe 19 aprilie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *