Alfred Stern, CEO OMV AG şi Christina Verchere, CEO OMV Petrom se reîntâlnesc cu premierul Marcel Ciolacu. Discuții pe legea offshore și taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Ce transmite șeful Guvernului după întâlnire

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Alfred Stern, CEO OMV AG şi Christina Verchere, CEO OMV Petrom se reîntâlnesc cu premierul Marcel Ciolacu. Discuții pe legea offshore și taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Ce transmite șeful Guvernului după întâlnire

Ultima oră:
Premierul Marcel Ciolacu a arătat, în cadrul întâlnirii cu delegația OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, că statul român susține cu toată determinarea acest proiectul strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică.

“Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți. “Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu are pe agenda de lucru de mâine, 18 septembrie, de la 15.00, la Palatul Victoria, o întâlnire cu o delegație a OMV Petrom. La întâlnire vor participa Alfred Stern, CEO OMV AG şi Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Vor fi prezenți, la întâlnire, și fostul premier Nicolae Ciucă și vicepremierul Marian Neacșu.

În iunie, a mai avut loc o întâlnire între premierul Marcel Ciolacu și Alfred Stern, CEO OMV AG  cu Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Înainte de instalarea noului Guvern, și președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu reprezentanții OMV.

Este de așteptat ca reprezentanții OMV să discute cu șeful Guvernului  despre Legea Offshore și anunțatele majorări de taxe şi impozite, respectiv taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. OMV Petrom a depus plângere împotriva statului român la Curtea de arbitraj  de la Paris cu privire la anumite prevederi din legea offshore  care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. Decizia OMV Petrom de a merge într-un tribunal de arbitraj împotriva statului român, prin ANRM, aparține acesteia și nu a fost încurajată de statul român. Recent, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a afirmat: “Suntem siguri că România își va apăra interesele la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris”.

În permanență, reprezentanții OMV Petrom au insistat pe nevoia unui mediu fiscal și de reglementare stabil și previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiții viitoare.

OMV Petrom și Romgaz au decis să investească în perimetrul offshore Neptun Deep. Investițiile planificate sunt de 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului, producția de gaze naturale fiind estimată să înceapă în 2027.

OMV Petrom a raportat, pentru al doilea trimestru al anului în curs, o pierdere netă de 537 de milioane de lei.  Profitul net raportat de grup a scăzut cu 80%, la 0,9 miliarde lei, în prima jumătate a anului 2023 față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la 944 milioane lei, potrivit datelor comunicate de grup. Compania a înregistrat pierderi în contextul reducerii prețurilor la produse energetice, a reviziilor rafinăriei și centralei electrice de la Brazi, precum și urmare a plății contribuției de solidaritate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *