Alro: Producătorii din sectorul regenerabilelor să primească mai puține subvenții!

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie Alro: Producătorii din sectorul regenerabilelor să primească mai puține subvenții!
  • Năstase: Marii consumatori de energie trebuie exceptați de la plata de certificate verzi de la 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clară și trebuie aplicată

alro 1

Marii consumatori de energie trebuie exceptați de la plata de certificate verzi de la 1 ianuarie 2015, nu din momentul emiterii acordului de către Ministerul Ecomoniei. Așa  se specifică în legislația românească și în cea europeană, susțin reprezentanții Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din țară (circa 3 TWh anual), exceptat de la plata a 85% din certificatele verzi.

„Nu există nicio bază legală să se ia în calcul altă dată de aplicare decât 1 ianuarie 2015. Legea este foarte clară, iar ea trebuie aplicată. Este vorba de HG 495/2014 și de directiva europeană din octombrie 2014, potrivit cărora excepția se aplică la cota anuală”, a precizat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație Alro, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, populația nu ar trebui să plătească certificatele verzi de la care au fost exceptați marii consumatori industriali, ci producătorii de energie regenerabilă ar trebui să primească mai puține subvenții.”Noi ne-am opus sindicalizării certificatelor verzi de la care sunt exceptați marii consumatori. Uniunea Europeană a spus clar că, dacă respectivul stat și-a atins ținta de regenerabile sau este pe cale să-și atingă ținta, acel stat membru poate să reducă subvenția pentru producătorii de energie verde. România și-a atins deja ținta de energie regenerabilă”, a spus Năstase, scrie Agerpres.

La începtul anului, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)și-a exprimat punctul de vedere: marii consumatori de energie vor fi scutiți de la plata de certificate verzi din momentul emiterii acordurilor de exceptare, nu retroactive. Poziția Ministerului Economiei, neoficială însă, este diferită: exceptările sunt valabile cu 1 ianuarie 2015. O decizie finală este asteptată cel tîrziu luna viitoare.

„Și noi suntem confuzi de poziția ANRE. Nu există asemenea termene în lege. Noi am depus dosarul din 2014, iar procesarea administrativă a dosarelor nu are nimic de-a face cu acest lucru. ANRE nu poate spune ceva ce nu are legătură cu realitatea și cu legalitatea”, a adăugat Năstase, relatează Agerpres.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *