Analiză Asociația Energia Inteligentă: Gazul natural, acceptat ca sursă de tranziție energetică doar în țările în care se vor reduce emisiile de metan pe tot lanțul de producție/ transport/comercializare. România este într-o poziție defavorabilă

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Analiză Asociația Energia Inteligentă: Gazul natural, acceptat ca sursă de tranziție energetică doar în țările în care se vor reduce emisiile de metan pe tot lanțul de producție/ transport/comercializare. România este într-o poziție defavorabilă
  • Țara noastră se prezintă cu un număr mare de sonde existente, vechimea mare a rețelelor de transport și distribuție și mai ales faptul că multe dintre instalații au o durată de viață mult depășită

Anul 2021 este considerat anul începerii perioadei de tranziție energetică în care gazele naturale trebuie să joace un rol important. România din acest punct de vedere se găsește într-o poziție defavorabilă față de multe țări Europene, având în vedere numărul mare de sonde existente, vechimea mare a rețelelor de transport și distribuție și mai ales faptul că multe dintre instalații au o durată de viață mult depășită, potrivit unei analize realizată de Asociația Energia Inteligentă privind ”Reducerea emisiilor de metan, cerință a acceptării gazului natural ca sursă de tranziție”.

În fapt tranziția, cu fondurile aferente, va fi un proces complex și va fi validat doar în anumite condiții prestabilite. Una dintre aceste condiții este determinată de obligația țărilor de a reduce emisiile de metan din infrastructura specifică. Astfel, Uniunea Europeană a publicat în Octombrie 2020 “Strategia Uniunii Europene de reducere a emisiilor de metan “, care prevede o reducere cu 32-35% a emisiilor de CH4 față de nivelul din 2005, evidențiază Asociația Energia Inteligentă.

Analiza menționată prezintă câteva dintre cele mai importante implicații ale utilizării gazelor naturale ca resursă de tranziție în contextul Strategiei Uniunii Europene de reducere a emisiilor de metan, publicată în octombrie 2020.

În cea ce privește proiectele pe gaz din Uniune, acestea vor trebui sa fie evaluate din punct de vedere al sustenabilității. Comisia a admis lipsa de date și a unor metodologii adecvate în ce privește evaluarea sustenabilității proiectelor de gaz și a menționat că va include noi criterii optime de evaluare a sustenabilității pentru lista de proiecte de interes comun(PCI) din 2021. Această nouă adaptare a criteriilor de evaluare va include emisiile de CO2, CH4 și o evaluare mai corecta a eficienței proiectelor. Se analizează chiar posibilitatea ca unele proiecte deja existente care nu au fost evaluate corect din punct de vedere al sustenabilității să fie retrase daca se poate lua această măsură fără a avea costuri, precizează AEI.

În legătura cu viitoarele proiecte de gaz, Comisia Europeana are în vedere evitarea a două tipuri de risc:

  • de a fi blocați în proiecte care au un caracter nesustenabil din punct de vedere climatic
  • de a construi infrastructură care nu va mai fi folosită (stranded assets) într-un viitor cu emisii zero.

O altă problema cu care industria de petrol și gaze va fi nevoită să se confrunte în viitor legat de emisiile de metan este acea a sondelor abandonate sau a sondelor închise, care se estimează ca sunt 29 de milioane la nivel global, susține AEI. Organizația Națiunile Unite (ONU) a recomandat țărilor membre să monitorizeze sondele închise/abandonate și nivelul de emisii a acestora. Până la ora actuală doar 2 țari au raportat numărul lor și nivelul de emisii: Statele Unite și Canada. În SUA din 3.2 milioane sonde închise cam 2 milioane nu au fost sigilate corespunzător. Deși până acum aceasta problemă nu a fost una foarte discutată, pe viitor companiile s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție, cu reglementări și monitorizări mai stricte legate de procesul de sigilare a sondelor care nu mai sunt în uz.

Specialiștii AEI remarcă că o atenție tot mai mare este acordată emisiilor de metan. Reducerea acestor emisii va fi necesară pentru a combate schimbările climatice. În următorii cinci ani vor fi dezvoltate capabilități semnificative de monitorizare a emisiilor de CH4. Din partea  instituțiilor internaționale va fi o presiune tot mai mare asupra sectorului de gaze naturale să reducă emisiile de metan. Gazul va putea fi un combustibil de tranziție doar daca industria națională va reduce emisiile pe tot lanțul de producție/ transport/comercializare. Dacă înainte gazul spre deosebire de petrol era același peste tot neexistând mai multe tipuri de gaz, în viitor vom asista la diferențierea între gaz care are emisii mai mari de CH4 în urma procesului de producție/distribuție sau gaz cu emisii mai mici. Nivelul emisiilor putând influența decizia cumpărătorilor dar și accesul pe anumite piețe. Investitorii și cumpărătorii vor putea înțelege mai bine riscul climatic al companiilor din domeniul gazelor naturale datorita tehnologiilor de monitorizare.Companiile care au un plan și sunt orientate spre reducerea emisiilor de metan vor avea de câștigat fiind cu un pas înainte. Ele nu vor câștiga doar piețe și clienți ci vor avea și o eficacitate mai mare putând valorifica metanul care nu mai este transformat în emisii. Companiile din industria petrolului și gazului nu mai au luxul să aștepte până când proiectele legislative și tehnologiile de monitorizare a emisiilor de CH4 vor fi implementate pentru a începe un plan de reducere a emisiilor pentru că atunci s-ar putea sa fie prea târziu în raport cu alți concurenți care vor avea un gaz certificat cu emisii mai mici, se precizează în analiza AEI.

Analiza poate fi consultată accesând următorul link: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4043&lang=ro


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *