Analiză Deloitte: România și-a stabilit cea mai mare cotă de regenerabile din Europa Centrală și de Est. Este lider în privința promovării energiilor regenerabile

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Analiză Deloitte: România și-a stabilit cea mai mare cotă de regenerabile din Europa Centrală și de Est. Este lider în privința promovării energiilor regenerabile
  • Cristian Bușoi, Parlamentul European/Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie: “Voi susține România în implementarea programului de decarbonare a sectorului său energetic, inclusiv promovarea nevoii acordării de sprijin financiar european pentru implementare”

România se prezintă cu cea mai mare țintă asumată a ponderii regenerabilelor în consumul national de energie în 2030, de 30,7%, din Europa Centrală și de Est, de 30,7%, potrivit unei analize publicate de Deloitte. Bulgaria are stabilită o țintă de 27%, Ungaria de 21%, Cehia – 22%, Polonia între 21 și 23% și Slovacia 19,2%.

“România este în prezent cea mai ambițioasă țară din Europa Centrală și de Est în susținerea proiectului Uniunii Europene de decarbonare a sectorului energetic european, după cum reiese din această analiză a perspectivelor energiei regenerabile în regiunea noastră”, a declarat Răzvan Nicolescu, partener Deloitte România, fost ministru al Energiei, citat de publicația e-nergia.ro

Potrivit proiectului PNIESC, nivelul de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile a fost revizuit de la o cotă propusă inițial de 27,9%, la o cotă de 30,7%, recomandarea Comsiei Europene fiind să se crească nivelul până la cel puțin 34%.

Cristian Bușoi, deputat în Parlamentul European, Președinte al Comisiei pentru Industrie și cercetare, precizează: “Salut faptul că România este și va rămâne liderul țărilor UE din centrul și estul Europei în privința promovării energiilor regenerabile, fapt reconfirmat în analiza publicată de cea mai mare firmă de consultanță din lume, Deloitte. Această realitate arată angajamentul și implicarea României în efortul european comun de combatere a schimbărilor climatice, unul dintre cele mai mari proiecte europene din istorie. Ca membru în Parlamentul European și Președinte al Comisiei pentru Industrie Cercetare și energie voi susține România în implementarea programului de decarbonare a sectorului său energetic, inclusiv promovarea nevoii acordării de sprijin financiar european pentru implementare. Cred că planul de relansare economică a României, după criza sanitară, trebuie să acorde un rol important promovării energiei verzi și a măsurilor de decarbonare. Vor fi mulți bani și s-ar putea crea multe locuri de muncă. Am încredere că nu vom rata această oportunitate!”

În ultima variantă a proiectului PNIESC se precizează că noul obiectiv a fost calculat, în principal, pe baza recomandării Comisiei de a alinia prognozele macroeconomice naționale la cele ale „Raportului de îmbătrânire Proiecții economice și bugetare pentru cele 28 de state membre ale UE (2016- 2070)”, corelat cu scoaterea din operare a capacităților pe cărbune. Pentru atingerea nivelului de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile de 30,7% în anul 2030, România va dezvolta capacități adiționale de SRE de aproximativ 6,9 GW comparativ cu anul 2015. Pentru realizarea acestei ținte este necesară asigurarea unei finanțări corespunzătoare din partea UE în sensul asigurării unei adecvanțe corespunzătoare a rețelelor electrice, dar și a flexibilității producerii de E-SRE prin instalarea de capacități de back up pe gaze naturale, capacități de stocare și utilizarea de tehnici inteligente de management a rețelelor electrice, se specifică în document.

MEEMA a declanșat etapa de încadrare pentru a se decide dacă “Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030” se supune procedurii de evaluare de mediu, conform HG nr. 1076/2004.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.