Analiză FPPG: Contribuția industriei de petrol și gaze – 5,5% din PIB în ultimii trei ani, 6% din totalul veniturilor bugetare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Analiză FPPG: Contribuția industriei de petrol și gaze – 5,5% din PIB în ultimii trei ani, 6% din totalul veniturilor bugetare

Actuala criză pandemică a expus sectorul de petrol și gaze la riscuri și incertitudini viitoare, mult mai disproporționat în comparație cu alte sectoare economice. În primul rând, o prăbușire a cererii și a activităților de transport, ca urmare a introducerii restricțiilor, a avut un impact serios asupra finanțelor din sectorul de petrol și gaze. În al doilea rând, liderii UE și-au stability recent un obiectiv climatic mai ambițios, angajându-se să reducă emisiile cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu 19902. Acest lucru ar crește presiunea pe termen scurt și mediu asupra companiilor de petrol și gaze pentru a adopta măsuri care să le ajute să respecte noul obiectiv, se prezintă în analiza Contribuția industriei de petrol și gaze în economia românească,  pregătită cu sprijinul financiar al Federației Patronale Petrol și Gaz (FPPG), ce reflectă evaluarea independentă a CPAG.

Cu toate acestea, România, alături de alte câteva țări, a reușit să negocieze o așa-numită „neutralitate tehnologică”3, ce ar putea oferi investițiilor în gaz mai multă amploare în următorul deceniu. După cum se arată în textul Consiliului European, România ar putea decide asupra propriului său mix energetic pentru a atinge obiectivul climatic 2030: „Obiectivul va fi livrat colectiv de către UE în cel mai eficient mod posibil din punct de vedere al costurilor. […] Consiliul European recunoaște necesitatea de a asigura interconexiunile, securitatea energetică pentru toate statele membre, energia la un preț accesibil gospodăriilor și companiilor și de a respecta dreptul statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic și de a alege cele mai potrivite tehnologii pentru a atinge în mod colectiv obiectivul climatic 2030, inclusiv tehnologii de tranziție precum gazul.”

Potrivit analizei, pe plan intern, principalul obstacol de depășit pentru o potențială expansiune a sectorului de petrol și gaze este cel legislativ. Întrucât rezervele considerabile de gaze din Marea Neagră sunt documentate începând cu 20125, întârzierea autorităților în adoptarea legislației offshore care ar face viabilă din punct de vedere economic extragerea gazelor a dus la mai multe amânări de proiecte asociate acelor activități.

Rezultatele acestei analize arată că, în ciuda scăderii treptate a importanței industriei de petrol și gaze în economie în ultimii ani, sectorul rămâne în continuare un contribuitor important la creșterea PIB-ului României. Companiile de petrol și gaze chestionate în această analiză reprezintă aproximativ 1,8% din PIB, aproape jumătate din întregul sector energetic.

Impactul total asupra sectorului petrolului și gazului asupra economiei este mult mai semnificativ, în medie 5,5% din PIB în ultimii trei ani, se concluzionează în analiza prezentată de FPPG.

Sectorul de petrol și gaze rămâne un important contribuitor la bugetul de stat, companiile chestionate plătind echivalentul a 6% din veniturile bugetare curente.

Investițiile efectuate de sectorul de petrol și gaze sunt, de asemenea, însemnate, reprezentând o șesime din investițiile din sectorul public.

Dacă sectorul de petrol și gaze ar mai putea juca un rol în procesul de tranziție energetică – ceea ce este o presupunere rezonabilă – investițiile în acest sector ar avea un impact pozitiv asupra creșterii PIB și a contribuțiilor fiscale ale sectorului la buget în anii următori, se concluzionează în studiul prezentat.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *