Analiză Transelectrica, septembrie 2018 – august 2019: Prețul de deficit pe Piața de Echilibrare a crescut, în medie, cu peste 300 lei/MWh, dezechilibrele au fost mai mici, disponibilitate mai redusă din partea producătorilor

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Analiză Transelectrica, septembrie 2018 – august 2019: Prețul de deficit pe Piața de Echilibrare a crescut, în medie, cu peste 300 lei/MWh, dezechilibrele au fost mai mici, disponibilitate mai redusă din partea producătorilor

Prețurile în Piața de Echilibrare au marcat o creștere accentuată începând cu luna septembrie 2018 în urma eliminării “ecartului” de 250 lei/MWh pentru diferența dintre prețurile maxime și cele minime pe care participanții le pot oferi pe această piață, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Ordinului ANRE nr. 31/31, potrivit unei analize efectuate de Transelectrica a Pieței de Echilibrare în perioada ianuarie 2017 – august 2019, modul în care aceasta a funcționat.

Sursa: Transelectrica

Prețul de deficit pe Piața de Echilibrare a crescut în medie cu peste 300 lei/MWh în perioada septembrie 2018 – august 2019, se evidențiază în analiza Transelectrica. Conform graficului prezentat în analiză, prețul mediu energie de deficit era, în septembrie 2018, 469 lei/MWh și a cresut la 679 lei/MWh în august 2019.

Potrivit Transelectrica, creșterea prețului de deficit pe PE se datorează:

  • condițiilor meteorologice defavorabile și/sau hidraulicității reduse sau producției de energie electrică deficitare, când producătorii au fost stimulați să oferteze prețuri mari pe PE. Inclusiv prețul maxim permis pe PE, comportament generat în principal de politica comercială de maximizare a veniturilor, se explică în analiză;
  • prețului marginal aferent reglajului secundar, care a impactat și care se situează la creștere în partea superioara a scalei de preț, iar la scădere este prețul minim de 0,1 lei/MWh.

În analiza Transelectrica se mai remarcă că dezechilibrele la nivel de sistem, înregistrate pe parcursul perioadei septembrie 2018 – august 2019, au fost însă mai mici decât cele înregistrate in perioadele similare din anul 2017, respectiv 2018. Explicația: participanții s-au echilibrat mai bine pe piețele anterioare PE, inclusiv prin cresterea cantitatilor de energie electrica achiziționate din import.

Ponderea tranzacțiilor pe Piața de Echilibrare raportată la consumul brut intern a scăzut în perioada septembrie 2018 – august 2019, fiind în medie de 1,85% la creștere și de 3,47% la scădere, potrivit analizei efectuate de Transelectrica.

Productia de energie eoliană a avut valori mai reduse în anul 2018 decât în 2017, ceea ce a condus la o scădere a ofertelor de energie mai ieftină în piețele anterioare pieței de echilibrare, se sesizează în documentul menționat.

Totodată, se mai semnalează o disponibilite redusă în piața de energie electrică pe fondul problemelor cu care se confruntă producătorii, respectiv tehnologia de producție învechită, cu costuri ridicate, randamente scăzute și durata de viață la limită sau depășită, neconformarea la cerințele de mediu pentru centralele pe cărbune și pe gaz și dificultățile financiare.

Regulile pieței de echilibrare se vor schimba, România având obligația să adopte și să pună în aplicare noul regulament European de funcționare a pieței de energie electrică. Propunerea Transeletrica privind Clauzele și condițiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare în conformitate cu prevederile art. 18 din Regulamentul (UE) 2017/2195 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică (Regulamentul (UE) 2195/2017) este în dezbatere publică în această perioadă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *