Anca Dragu, E.ON Romania: Efectele crizei coronavirus se vor resimţi până la finalul lui 2021, cu probabila nevoie de izolare, din nou, spre sfârşitul anului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Anca Dragu, E.ON Romania: Efectele crizei coronavirus se vor resimţi până la finalul lui 2021, cu probabila nevoie de izolare, din nou, spre sfârşitul anului

Situaţii precum cele provocate de pandemia de coronavirus s-ar putea repeta şi efectele se vor simţi până în finalul anului 2021, cu probabila nevoie din nou de izolare spre sfârşitul acestui an, a declarat . Anca Dragu, director general adjunct  al E.ON România, la o videoconferință organizată de ziarul Bursa.

„Probabil în perioada de vară vom vedea o reluare a activităţii economice pentru ca spre sfârşitul anului să reapară nevoia unei izolări. Una peste alta, până la finalul anului 2021 probabil că se vor tot vedea aceste efecte negative. Depinde de cum putem ţine sub control pandemia şi cum găsim şi avem materiale, echipamente şi medicamente care să lupte cu virusul. Atenţie, probabil asemenea situaţii se vor mai repeta în viitor. Este o primă situaţie care arată că un virus în contextul actual de globalizare, de lanţuri de producţie foarte lungi (la nivel mondial), poate să aducă o disfuncţionalitate la nivel global. (…) Cred că statele membre ale UE şi mai ales România ar trebui să se uite cu atenţie în acest context la scheme de ajutor de stat care să asigure relocarea unor părţi de producţie din afara Europei, nu doar din China, către Europa. Scheme de ajutor de stat care să facă aceste relocări să fie tentante. Iar la nivelul UE ar trebui ca regulile de ajutor de stat să fie rapid flexibilizate ca să se permită aceste scheme de ajutor de stat sectoriale. În acest fel ne vom asigura într-adevăr că lanţurile se scurtează şi vom fi mai puţini vulnerabili în faţa unei posibile noi pandemii”, a declarat Anca Dragu, citată de Bursa.

După părerea sa, reducerea consumului energetic şi a preţurilor vor duce la un apetit scăzut de efectuare a investiţiilor absolut necesare.”Dacă aveam smart grid, smart metering, SCADA şi aşa mai departe ne-ar fi fost mult mai uşor şi nu trebuia să expunem atât de mulţi oameni. Trebuie, de asemenea, să revenim la proiectele Green Deal, de care nu mai aud de cam o lună de zile. Trebuie să revenim la aceste proiecte de decarbonare, de electrificare, de digitalizare care să ne asigure un sector energetic şi în general un sector economic performant. Trebuie să ne uităm în continuare la investiţiile din zona de fond de modernizare, din Just Transition Fund din Green Deal. Lucrurile astea nu trebuie să ne oprească, să ne copleşească situaţia actuală, trebuie să continuăm proiectele de investiţii”, a spus directorul general adjunct al E.ON.

O simpla stopare a plăţii facturilor pentru consumatori este o soluţie nefericită având în vedere că ea creează un gol de lichiditate pentru firmele de furnizare şi implicit pe tot lanţul, a punctat Anca Dragu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.