Anca DRAGU este noul guvernator al Băncii Naționale a Repulicii Moldova. Mandat de 7 ani

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential Anca DRAGU este noul guvernator al Băncii Naționale a Repulicii Moldova. Mandat de 7 ani

Anca Dragu este noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), cu un mandat de 7 ani. Ea a fost desemnată în baza unei hotărâri ce a fost adoptată vineri, 22 decembrie, de Parlamentul Republicii Moldova, cu 58 de voturi, informează MOLDPRES.

Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetăţean al Republicii Moldova. Deţinerea cetăţeniei ţării era o condiţie pentru a putea accede la funcţia de guvernator al BNM.

Preşedinţia Republicii Moldova a publicat vineri decretul prezidenţial prin care se acordă cetăţenia Republicii Moldova senatoarei române Anca Dragu. Maia Sandu a semnat decretul pe 21 decembrie, potrivit datelor indicate în document, iar decretul a intrat în vigoare la data semnării.

Anca Dragu a fost propusă la şefia BNM de preşedintele legislativului de la Chişinău, Igor Grosu. În Parlamentul Republicii Moldova a fost remarcată experienţa importantă deținută de Anca Dragu în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi aderare la UE. Aceasta a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al Finanţelor Publice în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României. Anca Dragu este senator USR.

Fotoliul de guvernator BNM a rămas vacant joi, 20 decembrie, după ce Octavian Armaşu a fost revocat din acest post de Legislativ.

„Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituţii puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a ţării şi prosperitate pentru toţi cetăţenii. Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare, determinare şi pricepere vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a afirmat Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă al USR.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *