Andreea Kohalmi-Szabo, AFM: După evaluarea contestaţiilor, ne apucăm imediat de îmbunătăţirea ghidului pentru o sesiune nouă în toamnă

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Andreea Kohalmi-Szabo, AFM: După evaluarea contestaţiilor, ne apucăm imediat de îmbunătăţirea ghidului pentru o sesiune nouă în toamnă
  • AFM reacționează după sesizarea transmisă la Avocatul Poporului: Dacă soluția finală îi nemulțumește, aplicanții la Programul „Casa Verde Fotovoltaice” au dreptul legal neîncălcat de nimeni de a se adresa instanţelor de judecată

“Aplicanții respinși în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au avut posibilitatea să conteste soluția comunicată, iar AFM va evalua aceste contestații în termenul legal”, transmite AFM printr-un comunicat, precizând că “dacă soluția finală îi nemulțumește, aplicanții au dreptul legal neîncălcat de nimeni de a se adresa instanţelor de judecată”.

AFM  spune că a luat act cu deosebită surprindere de anunţul ONG-ului Greenpeace cum că a înaintat o sesizare către Avocatul Poporului cu privire la derularea şi implementarea Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”.

Sursa foto: Casa EFdeN

Pe de o parte, AFM a finalizat, în 11 iunie 2020, evaluarea dosarelor înscrise în program. Pe de altă parte, Greenpeace vehiculează informaţii false cu privire la stadiul semnărilor contractelor aprobate – facem precizarea că AFM a început deja distribuirea contractelor de finanţare semnate către beneficiari. Această acţiune poate fi interpretată drept o încercare de a influenţa soluţia în cazul contestaţiilor depuse de persoanele nemulţumite cu evaluarea initial, se precizează în comunicatul AFM.

Reprezentanții AFM atrag atenția că dincolo de dorinţa absolut firească de implementare cu succes a programului pentru ca românii să apeleze la soluţii verzi de alimentare cu energie electrică, trebuie să primeze principiul respectării legii.

„Şi eu mi-aş fi dorit să pot semna toate cele 25.000 de contracte, am însă obligaţia de a mă asigura că AFM respectă legea. Nu putem opera pe baza unor declaraţii de bună intenţie, ci pe documente. Mai ales că vorbim de fonduri atrase prin Programul Operaţional Regional care sunt baza finanţării programului derulat de AFM. Aceşti bani există şi trebuie epuizaţi îndeplinind însă condiţia esenţială a respectării legii. De aceea, am şi luat decizia ca, după evaluarea contestaţiilor, să ne apucăm imediat de îmbunătăţirea ghidului pentru o sesiune nouă în toamnă şi să nu mai întâmpinăm probleme şi limitări artificiale”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Andreea Kohalmi-Szabo.

Există toată deschiderea pentru a lămuri această situaţie, se mai suusține în comunicat. Reamintim faptul că AFM a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei

Greenpeace România a sesizat Avocatul Poporului referitor la grave încălcări ale unor drepturi constituționale de către Administrația Fondului pentru Mediu. Iată comunicatul transmis de Greenpeace România:

Programul Casa Verde Fotovoltaice este, în continuare, în impas. Cetățenii respinși recent (peste 11.000) pe motivul documentelor „expirate” au depus contestații. Din păcate, cei declarați admiși în program nu au semnat contractele de finanțare, deși președintele AFM, Andreea Kohalmi Szabo, anunțase pe 10 iunie că „în următoarele zile” le va transmite beneficiarilor spre semnare primele contracte. Greenpeace România a sesizat Avocatul Poporului.

Amăgiți de declarațiile oficiale din perioada septembrie-noiembrie 2019 ale Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii nu au reînnoit documentele necesare pentru a aplica la sesiunea din noiembrie 2019 a programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM a respins, ignorând propriile declarații, tocmai din acest motiv, mii de aplicanți la începutul lunii iunie 2020. (infografic cu explicații atașat)

Greenpeace România a decis să sesizeze Avocatului Poporului aceste fapte deosebit de grave.

„Situația creată de AFM sfidează orice logică și nicio autoritate superioară, precum Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Primul-ministru, nu intervine deocamdată. Mii de cetățeni au fost induși în eroare de comunicatele oficiale ale unor instituții ale statului, iar vocile lor sunt pur și simplu ignorate acum, deși au fost trimise peste 3000 de mesaje către autoritățile amintite.

Autoritățile publice au obligația de a comunica informații complete și reale. Cetățenii trebuie să poată avea încredere în ceea ce spun autoritățile publice în comunicate oficiale, iar cand acestea greșesc, trebuie să-și asume acest lucru, nu să pună vina pe umerii cetățenilor. Avem suficiente motive pentru a sesiza Avocatului Poporului.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Conform ghidului de finanțare al programului, AFM are la dispoziție maximum 15 zile lucrătoare pentru soluționarea contestațiilor primite. Deși nu a finalizat analiza contestațiilor, AFM invită deja cetățenii respinși în program să se înscrie la o nouă sesiune de finanțare în toamnă, la o dată neprecizată.

Programul Casa Verde Fotovoltaice nu mai este credibil și, din păcate, acest lucru afectează percepția publică asupra energiei regenerabile, în general. Este, de asemenea, un eșec major în administrarea unor fonduri europene. România trebuie să acționeze pentru a limita efectele crizei climatice și să investească în energie verde. Avem cu toții dreptul la un mediu curat și autoritățile trebuie să acționeze pentru a ne asigura accesul la acest drept, nu să ne saboteze, prin lipsă de profesionalism.” a mai declarat Marian Mândru.

Finanțarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este, teoretic, una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să își producă singure energia electrică. Peste 26.000 de cetățeni din întreaga țară s-au înscris pentru a obține finanțare, fondurile totale ale programului de finanțare cumulând peste 113 milioane de euro. Mai mult de jumătate dintre aplicanți, peste 13.000, au fost respinși.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *