Andreea Mitiriță, Partener PwC Romania: Industria energetică și coronavirusul – adaptarea strategiilor la ”noua normalitate”

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Andreea Mitiriță, Partener PwC Romania: Industria energetică și coronavirusul – adaptarea strategiilor la ”noua normalitate”

Autor: Andreea Mitiriță, Partener PwC Romania

Provocarea prețurilor va continua în sectorul energiei și după relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19, acestea fiind deja afectate de reducerea cererii de petrol, a consumului de electricitate și de scăderea precipitată a cotațiilor petrolului, gazelor, dar și a acțiunilor listate la bursă.

În aceste condiții, sectorul energetic trebuie să-și adapteze strategiile la ”noua normalitate”, care înseamnă pe lângă gestionarea problemelor în materie de sănătate și siguranță a angajaților, cu care se confruntă toate sectoarele, continuarea scenariului cu preț redus al petrolului, o cerere mai scăzută, necesitatea creșterii veniturilor și gestionarea datoriilor. 

Specialiștii PwC la nivel global au identificat o serie de probleme în jurul cărora companiile din sectorul energiei își vor contura aceste strategii.

Volatilitate și riscuri suplimentare

Până la dezvoltarea unui vaccin, ceea ce nu este probabil până în 2021, ar putea exista în continuare restricții, dar și posibilitatea unui al doilea val de pandemie. Prin urmare, companiile vor trebui să construiască un grad ridicat de flexibilitate și rezistență continuă în strategiile pe termen scurt și mediu. Acestea vor trebui să fie gata să ajusteze operațiunile în sus și-n jos și să nu presupună că recuperarea va fi un proces continuu și liniar. Modelele de resurse umane care oferă flexibilitate de 60:40 în jurul unui nucleu permanent de 60% sunt susceptibile să câștige teren. Trebuie luate în considerare aspectele legate de măsurile stricte de distanțare, igienă, control și reziliență în afaceri adoptate în criză, care trebuie menținute și intensificate sau reduse, după caz.

Securizarea lanțului de aprovizionare

Securizarea aprovizionării, o temă familiară în sectorul energiei și resurselor, are o relevanță mult mai largă într-o lume dominată de COVID-19. Pe măsură ce criza a avansat, companiile au fost nevoite să se miște rapid pentru a-și asigura lanțurile de aprovizionare și pentru a gestiona stocurile de componente. O dată cu reluarea activității economice, multe companii își vor reevalua lanțul de aprovizionare. De altfel, potrivit celui mai recent studiu  COVID-19 CFO Pulse Survey, 60% dintre directorii financiari din energie, utilități și resurse au ca prioritate înțelegerea stării financiare și operaționale a furnizorilor lor. Astfel, anticipăm un sentiment puternic în favoarea lanțurilor de aprovizionare mai localizate și mai scurte.

Vulnerabilități noi

COVID-19 a amintit lumii de vulnerabilitatea sa și a crescut gradul de conștientizare a societății asupra riscurilor globale. Unele companii vor trebui să meargă mai departe și să implementeze măsuri structurale pentru reducerea riscurilor. În sectorul petrolului și gazelor, de exemplu, producătorii cu costuri ridicate care au fost expuși prin prăbușirea prețului petrolului ar putea avea nevoie să apeleze la parteneriate sau consolidări ca modalități de reducere a costurilor.

Accelerarea automatizării, digitalizării și adoptarea unor noi modalități de lucru

Experiența COVID-19 va accelera aproape sigur tendința către noi moduri de lucru, automatizare și digitalizare. Companiile mai avansate în digitalizarea operațiunilor lor au beneficiat deja de o reziliență mai mare în timpul crizei, reducând dependența de resursele umane. Investiții mai mari în acest domeniu vor permite companiilor o continuitate mai bună a lanțurilor de aprovizionare, operațiunilor și managementului clienților.

Schimbarea comportamentului consumatorilor

În trecut, curbele de ofertă și cerere s-au urmărit reciproc. COVID-19 a impus o divergență cu cererea forțată în jos. Oamenii nu vor reveni complet la obiceiurile anterioare restricțiilor impuse de COVID-19. De asemenea, nu este greu de imaginat, de exemplu, că organizațiile își vor regândi abordarea în ceea ce privește călătoriile de afaceri și mobilitatea forței de muncă, cu impact direct asupra cererii de combustibil pentru transport. La un nivel extins, factorii de decizie și publicul vor reflecta asupra impactului traficului redus asupra poluării și a emisiilor de CO2 și vor vedea cum sursele regenerabile de electricitate au fost capabile să furnizeze 100% din cerere în anumite regiuni. Aceste experiențe ar putea oferi un nou impuls mișcărilor pentru transformarea energiei.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *