Angajament Enel: Va reduce cu 70% emisiile de gaze cu efect de sera până în 2030

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Angajament Enel: Va reduce cu 70% emisiile de gaze cu efect de sera până în 2030
  • În atingerea obiectivului de zero emisii, până în 2021 grupul Enel își va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile cu peste 25%, reducând totodată capacitatea termică cu mai mult de 15% față de nivelurile actuale

Grupul Italian Enel se angajează să reducă emisiile sale directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70%  până în 2030, față de anul 2017 ca punct de pornire, ceea ce face ca grupul italian să fie unul dintre producătorii de energie care s-au angajat din timp să reducă emisiile, în conformitate cu versiunea actualizată din aprilie 2019 a inițiativei  Science Based Targets (Obiective Bazate pe Știință – SBT).

Mai mult, Enel s-a angajat să diminueze cu 16% emisiile indirecte din vânzarea de gaze naturale pe piața de retail până în 2030, începând cu anul 2017 ca punct de pornire, se precziează într-un comunicat al grupului.

SBT este cea mai recunoscută inițiativă din lume care susține stabilirea obiectivelor bazate pe știință ca modalitate de stimulare a angajamentului companiilor de a sprijini tranziția către o economie cu emisii zero de carbon. Actualizarea inițiativei din aprilie 2019 a fost realizată în urma publicării din octombrie 2018 a raportului privind încălzirea globală cu 1,5° C de către Grupului interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC). Angajamentul Enel față de inițiativa SBT, care se încadrează în stategia grupului de a ajunge la emisiile zero până în 2050, este în concordanță cu reducerile de gaze cu efect de seră necesare pentru a menține încălzirea globală cu mult sub nivelul de 2° C.

„Prin reducerea emisiilor noastre directe cu 70% prin implementarea acestui nou obiectiv bazat pe știință, vom fi pe drumul cel bun – cu douăzeci de ani înainte de termenul limită stabilit pentru 2050 – pentru atingerea obiectivului nostru de decarbonizare totală”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel. „Fiind una dintre cele mai critice probleme a vremurilor noastre, schimbarea climatică reprezintă o provocare mare, dar și o oportunitate extraordinară, în condițiile în care regenerabilele contribuie în mod semnificativ la creșterea și sustenabilitatea Enel, ca forță principală pentru crearea de valoare. Strategia noastră ia în calcul Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă, creând valoare financiară și contribuind în același timp la crearea unei societăți cu emisii zero de carbon. Cu rol de cadru global, inițiativa SBT a stabilit o cale clară pentru corporațiile care doresc să creeze valoare în urma decarbonizării sustenabile. Obiectivul general al inițiativei este ca stabilirea țintelor bazate pe știință să devină o practică standard de afaceri și noi, cei de la Enel, suntem pregătiți să adoptăm această abordare în obiectivele noastre ambițioase”.

Noul obiectiv certificat al Enel urmărește angajamentul semnat de CEO-ul și Directorul General al grupului, Francesco Starace, din iulie 2019, de a limita creșterea temperaturii globale cu maxim 1,5° C față de la nivelurile preindustriale și de a obține emisii zero de carbon până în 2050, în linie cu punerea în aplicare a Obiectivului ONU pentru Dezvoltare Durabilă (SDG) 13. Inițiativa își propune să răspundă apelului lansat de ONU în cadrul pregătirii summitului climatic programat pentru 23 septembrie la New York.

Enel a fost una dintre primele companii din lume care a aderat la inițiativa SBT în 2015, când a certificat un obiectiv bazat pe știință prin angajamentul de a reduce cu 25% emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh până în 2020, față de anul 2007. Enel înregistrează progrese notabile în realizarea acestei ținte, având în vedere că, în 2018, emisiile de gaze cu efect de seră pe kWh au fost reduse cu 21% față de 2007, iar această tendință va continua prin investiții majore în surse regenerabile, respectiv cheltuieli brute de capital de 11,6 miliarde euro până în 2021. Grupul, prin Enel Green Power, care este acum cel mai mare producător privat de energie din surse regenerabile din lume, are în prezent peste 43 GW de capacitate regenerabilă gestionată și va adăuga în jur de 11,6 GW până în 2021, ceea ce echivalează cu o creștere de peste 25% și va reduce, în același timp, capacitatea termică cu aproximativ 7 GW din peste 46 GW în prezent, echivalent cu o scădere de peste 15%. Implementarea acestei strategii va ajuta compania să obțină o pondere de 62% a producției de energie fără emisii până în 2021.

Enel contribuie la tranziția energetică prin promovarea unui model de afaceri durabil pe întregul său lanț valoric. În prezent, Enel operează cea mai mare rețea privată de distribuție a energiei private la nivel global, cu o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 73 de milioane de utilizatori finali, dintre care 60% sunt deja digitalizați. În plus, prin Enel X, linia de business dedicată soluțiilor avansate din domeniul energiei, Enel contribuie proactiv la decarbonizarea altor sectoare precum transportul, cu un plan major de mobilitate electrică prin care Enel X intenționează să ajungă la 455.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice instalate în întreaga lume până în 2021.

Inițiativa SBT este o colaborare între CDP, Pactul Global al Organizației Națiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) și World Wide Fund for Nature (WWF). Aceasta oferă companiilor o cale de a identifica de ce resurse și de cât timp au nevoie pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră având ca obiectiv reducea temperaturilor globale în creștere. Odată cu actualizarea din aprilie 2019, SBT le permite companiilor să stabilească obiectivele de reducere a emisiilor în concordanță cu cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2018: să limiteze încălzirea globală la maxim 1,5° C față de nivelurile preindustriale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *