Angajații Hidroelectrica tânjesc după primele încasate înainte de insolvență! Din 2016, salariile vor crește doar pentru performanță

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Angajații Hidroelectrica tânjesc după primele încasate înainte de insolvență! Din 2016, salariile vor crește doar pentru performanță

Prima de vacanță nu va mai fi introdusă în salariul de bază

Au apus vremurile bune pentru angajații Hidroelectrica, când câștigau salarii de peste 1.500 euro, beneficiind de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acopereau 59% din totalul veniturilor, toate consființite prin contractul colectiv de muncă. Salariul mediu în Hidroelectrica era, în urmă cu mai bine de 3 ani, de 1.643 euro, un şofer beneficiind de un salariu brut, în luna iunie 2012, de 9.900 lei, potrivit informațiilor furnizate la vremea respectivă de administratorul judiciar Remus Borza. După intrarea companiei în insolvență, situația s-a schimbat: numărul salariaților a scăzut considerabil, s-a umblat și la salarii și s-a mai tăiat din prime și beneficii. Cu toate acestea, se merită să lucrezi la Hidroelectrica! Pachetul salarial cuprinde în continuare salariul de bază plus plăți garantate, bonusuri plus beneficii.

hidro

Sindicatele negociază zilele acestea cu conducerea Hidroelectrica drepturile salariale și alte beneficii ale angajaților pentru 2016, în baza unui act adițional la Contractul Colectiv de Muncă. Solicitarea sindicaliștilor privind acordarea de prime pentru salariați, nu a primit un răspuns din partea șefilor societății, ne-au spus surse autorizate. De asemenea, cererile privind acordarea zilelor de concediu suplimentar, pe tranșe de vechime și plata contravalorii a 1200 KWh pentru salariații care sunt concediați la cerere și apoi se pensionează nu au fost soluționate, potrivit acelorași surse.

Chiar dacă sunt nemulțumiți, salariații Hidroelectrica nu pot declanșa un conflict de muncă, contractul colectiv de muncă fiind valabil și în 2016. Orice modificare la contract se poate face, în urma negocierilor, printr-un acord sindicate-administrație.

Noul sistem de salarizare urmează să fie negociat în primăvara anului viitor, precizează aceleași surse, chiar dacă implementarea era programată pentru ianuarie 2016. Până atunci se fac simulări ale sistemului proiectat după metodologia Mercer. Potrivit acestuia, creșterile salariale pentru toate categoriile de personal urmează să fie acordate funcție de performanță. Urmare a evaluării posturilor din cadrul societății, consultantul – firma Mercer a proiectat un model de salarizare, agreat de administrație, care nu este însă pe placul sindicatului, acesta considerând că nu aduce un câștig real angajaților, ci doar șefilor! În baza noului sistem, angajații Hidroelectrica vor avea asigurate doar unele sporuri/adaosuri în salariul de bază și va crește ecartul salarial între funcțiile/meseriile de execuție comparativ cu cele de conducere. În schimb, creșterile salariale se vor acorda doar dacă angajații vor avea performanțe, iar prima de vacanță nu va mai fi introdusă în salariul de bază

1864 angajați au părăsit compania în perioada insolvenței

Din cei 5239 angajați în iunie 2012 s-a ajuns în prezent la 3516, o scădere de circa 33%. Numărul total de angajați care au părăsit organizația de la intrarea în insolvență(20.06.2012) până la 31.10.2015 este de 186, potrivit ultimului raport al administratorului judiciar. Dintre aceștia, 1044 angajați au plecat pe cale naturală. Peste 100 de cereri de plecare voluntară au fost depuse, urmând a fi soluționate în ianuarie 2016!

Plan de formare profesională, aprobat

Conducerea companiei a aprobat planul de formare profesională. O platformă de elearning este implementată în companie și a fost întocmită documentația proiectului “Hidroelectrica viitorului”,având caracter educațional pentru o cariera în cadrul companiei. În acest sens, se va încheia un parteneriat între Ministerul Educației și Hidroelectrica pentru implementarea proiectului, prin care se dorește pregătirea tinerilor pentru tranziția de la școală la un posibil loc de muncă și prezentarea unor oportunități de carieră prin popularizarea meseriilor și principalelor obiective din domeniul hidroenergetic, se menționează în raportul administratorului judiciar.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *