ANRE a trecut testul auditului de securitate și va primi accesul la datele REMIT

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE a trecut testul auditului de securitate și va primi accesul la datele REMIT
  • Va putea folosi în investigații date colectate din Romania, dar și tranzacțiile transfrontaliere

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE are posibilitatea de a analiza și de a folosi în investigații datele colectate din Romania, dar și tranzacțiile  transfrontaliere. A trecut testul auditului de securitate și va primi accesul la datele REMIT.

La finalul lunii iulie 2019, o delegație formată din specialiști IT, juriști și reprezentanți ai experți monitorizare piață a susținut prezentarea proiectului privind securitate a datelor REMIT din ANRE. Întrucât rezultatul a fost unul pozitiv, ANRE va primi accesul la datele REMIT, a anunțat Dumitru Chiriță, Președintele Autorității.

Auditul este condus de șeful securității de la ACER, dar și de experți în securitate datelor din alte instituții de reglementare în domeniul energiei din Uniunea Europeană. În cazul României, comisia a fost formată din experți din cadrul ACER și de la autoritățile de reglementare din Slovenia, Ungaria, Spania, Cehia și observatori din Italia și Finlanda.

Potrivit informațiilor oferite de ANRE, înainte de România, au fost 10 autorități de reglementare care au trecut prin auditul de securitate și care au acces la datele REMIT, respectiv: Austria, Franța, Germania Marea Britanie, Italia, Slovenia, Danemarca,  Olanda, Belgia, Letonia, Ungaria.

Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT) stipulează că ACER este responsabilă de:

–        colectarea și analizarea datelor privind piețele angro și a altor informații relevante pentru identificarea posibilelor cazuri de abuz de piață;

–        să informeze autoritățile naționale de reglementare (ANRE, in cazul României), după o evaluare inițială și atunci când există motive care să indice existența reală a unui comportament abuziv.

De asemenea, conform REMIT, autoritățile naționale din statele membre trebuie să efectueze investigații și să introducă sancțiuni care să contribuie la stoparea și prevenirea manipulării pieței.

Având în vedere caracterul sensibil comercial al datelor colectate ACER a impus niște condiții speciale de securitate, atât pentru RRM-uri, dar și pentru ANRE, au explicat reprezentanții Autorității. 

Mecanismul de raportare a datelor pe scurt urmărește ca:

–        înregistrarea participanți la piață în scopul REMIT să se facă de către ACER prin intermediul ANRE

–        toți participanții la piața de energie sunt obligați să aleagă un RRM  (Mecanism Înregistrat De Raportare) care să raporteze toate tranzacțiile în numele lor – în Romania sunt înregistrați ca RRM următoarele entități: OPCOM,  BRM și Transgaz.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *