ANRE a amendat 44 de companii din domeniul gazelor naturale, cu 2.200.000 lei, că nu au tranzacționat pe bursă

Publicat pe Categorii Esential, Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE a amendat 44 de companii din domeniul gazelor naturale, cu 2.200.000 lei, că nu au tranzacționat pe bursă

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a sancționat 53 de operatori economici din domeniul gazelor naturale cu amenzi ce au însumat 2.200.000 lei.

impozit-pe-profit-300x169

ANRE a efectuat 58 acțiuni de control de tip supraveghere pe parcursul anului 2016 și a aplicat sancțiuni la 53 de operatori economici din domeniul gazelor, 5 acțiuni de control fiind în curs de desfășurare, ne-a declarat Marius Vladu, Directorul Direcției Comunicare, Cooperare și Relația cu Parlamentul din cadrul ANRE. Potrivit acestuia, „operatorii din domeniul gazelor naturale sancționați nu și-au îndeplinit obligația legală de a avea încheiate, pentru anul 2015, tranzacţii pe pieţe centralizate de gaze naturale din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea/cumpărarea cantității de gaze naturale, calculată în conformitate cu reglementările emise de ANRE, încălcând astfel prevederile legale în vigoare”.

Urmare a controalelor efectuate, ANRE a aplicat 44 de amenzi, însumând 2.200.000 lei, 9 dintre operatorii verificați primind doar avertismente.

Reguli noi pe piața gazelor, urmează sancțiuni drastice  de până la 1% din cifra de afaceri

ANRE va continua controalele și va avea posibilitatea să aplice amenzi usturătoare operatorilor care nu respectă regulile. În baza noilor reglementări introduse pe piața gazelor, tranzacționarea gazelor pe bursă va fi impulsionată de amenzi, producătorii și furnizorii de gaze naturale riscând să plătească până la 1% din cifra de afaceri.

Producătorii și furnizorii de gaze vor avea noi obligații: să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021. Noua ordonanță de urgență care modifică Legea energiei prevede amenzi usturătoare pentru operatorii din domeniu care nu-și îndeplinesc obligațiile legale: sume cuprinse între 50.000 și 100.000 lei, precum și sume reprezentând 0,2% până la 1% din cifra de afaceri anuală.

Maximul de amendă a fost până acum de 50.000 de lei pentru sancţiunea de neconstituire a stocului minim obligatoriu de gaze. A fost o amendă blândă, consideră Niculae Havrileț, președinte ANRE, anunțând că sunt prevăzute amenzi drastice în Ordonanță aprobată recent de Guvern. Un procent de 1% din cifra de afaceri a unei companii mari din domeniul gazelor naturale va fi o problemă, a afirmat Havrileț, la o conferință de specialitate.

Citește și:

Tranzacționarea gazelor pe bursă: așteptările sunt mari! Ministerul Energiei a stabilit cotele aferente obligațiilor furnizorilor și producătorilor – 20%, respectiv 30% 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *