Producătorii și furnizorii de gaze au noi obligații să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021. Până să dea fuga aceștia la bursă, instituțiile responsabile cu aplicarea legii – ANRE și Ministerul Energiei, în acest caz – se grăbesc să pună în aplicare Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2016, privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.
La doar o zi după apariția OUG în Monitorul Oficial, Ministerul Energiei a publicat, pe propriul site, Proiectul de Hotărâre pentru stabilirea cotelor procentuale aferente obligațiilor producătorilor și furnizorilor pentru vânzarea unor cantități minime de gaze naturale la bursă. Urmare a analizelor efectuate în cadrul ministerului, au fost stabilite cote procentuale, la următoarele valori:
– 30% – cotă procentuală aferentă obligației producătorilor;
– 20% – cotă procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de cumpărători;
– 30% – cotă procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de vânzători, în relația cu clienții angro.
Reprezentanții ministerului apreciază că valorile fixate vor genera și menține un mediu concurențial și accesibil în mod transparent și nediscriminatoriu la toate nivelurile de tranzacționare din piața gazelor, începând de la tranzacționarea cantităților de gaze naturale introduse pe piață de producători și de importatori, achiziționate de clienții angro în vederea revânzării către alți clienți angro de anvergură mai mică și/sau către consumatori finali din portofoliul acestora. Totodată, vor evita „diluarea” competiției transparente și nediscriminatorii pe întregul lanț de tranzacționare a gazelor naturale (de la sursele primare și până la consumatorii finali).
Astfel, la cantitățile puse de către producători la dispoziția pieței prin intermediul piețelor centralizate vor avea acces atât clienții angro, cât și clienții finali care vor fi în măsură să concureze pe pachetele propuse de către producători, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție al gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți. Ulterior, furnizorii care au achiziționat gaze naturale urmare tranzacțiilor realizate cu producătorii și/sau cu importatorii de gaze naturale, atât prin intermediul piețelor centralizate (20%), cât și prin contracte bilaterale, vor trebui să asigure accesul clienților angro de anvergură mai mică, în mod transparent și nediscriminatoriu, prin intermediul piețelor centralizate, pentru cel puțin 30% din cantitățile pe care primii intenționează să le comercializeze către cei din urmă, iar acest mecanism va funcționa până la nivelul furnizorilor care au în portofoliu exclusiv consumatori finali.
Prin stabilirea în sarcina furnizorilor a unui procent de vânzare mai mare decât cel de cumpărare, se va asigura inclusiv tranzacționarea pe piețe centralizate a unor cantități de gaze naturale, care inițial au făcut obiectul unor contracte bilaterale, astfel fiind asigurat un nivel sporit al lichidității pieței gaziere și stabilirea unui preț de piață relevant pentru cererea și oferta existentă la un moment dat, se precizează în nota de fundamentare a actului normative pregătit de Ministerul Energiei.
Și ANRE s-a mișcat rapid și a pregătit Ordinul pentru aprobarea modului de alocare a cantităților de gaze naturale rezultate din activitatea de producție necesare acoperirii consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice, destinată consumului populației, pentru perioada 01 noiembrie 2016 – 31 martie 2017.