ANRE, amenzi de 19,7 milioane de lei în 2018. Banii merg la bugetul statului

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE, amenzi de 19,7 milioane de lei în 2018. Banii merg la bugetul statului

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat amenzi totale de 19,7 milioane de lei, în 2018. Din această sumă,  12 milioane de lei au reprezentat amenzile aplicate marilor operatori din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, potrivit datelor furnizate de ANRE.

Au fost efectuate 250 de acţiuni de control la marii operatori din domeniul energiei electrice, încheindu-se 190 de procese-verbale de constatare şi sancţionare şi aplicându-se 276 de amenzi contravenţionale, în valoare de 4,008 milioane de lei. Pe acest segment, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate marilor operatori de distribuţie de energie electrică (249), urmaţi de producători – cu 16 amenzi. La rândul lor, furnizorii au primit şapte amenzi, iar operatorii de transport patru astfel de sancţiuni.

“Principalele sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligaţiei producătorilor de energie electrică de a oferta public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă în anul 2017, pentru încălcarea standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie, pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind realizarea programelor de mentenanţă şi investiţii de către operatorul de transport şi pentru nerespectarea obligaţiilor privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final”, precizează ANRE.

În ceea ce priveşte marii operatori din domeniul gazelor naturale, Autoritatea a realizat un număr de 357 de acţiuni de control, în urma cărora s-au încheiat 315 de procese-verbale de constatare şi sancţionare. În acelaşi timp, au fost aplicate 312 de amenzi contravenţionale, în valoare de 7,955 milioane de lei, majoritatea pentru marii operatori de distribuţie de gaze naturale (269). Aceştia au fost urmaţi de către furnizorii de gaze – cu 25 de amenzi, marii producători de gaze – cu 14 amenzi, şi operatorii de transport gaze – cu patru amenzi. Principalele sancţiuni s-au aplicat pentru nerespectarea obligaţiilor legale de către furnizori/producători şi de către operatorul de transport privind dezechilibrele fizice şi comerciale, pentru neîndeplinirea obligaţiei furnizorilor privind constituirea stocului de gaze naturale şi pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale privind racordarea la reţelele de distribuţie.

Contravaloarea amenzilor aplicate de ANRE se face, în totalitate, venit la bugetul de stat, notează Autoritatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *