Vești de la ANRE pentru români: Cresc facturile la utilități. Scumpiri la energie și gaze din octombrie

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Esential Vești de la ANRE pentru români: Cresc facturile la utilități. Scumpiri la energie și gaze din octombrie

Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componentă de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. A rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/ kWh, care ar fi rezultat conform propunerilor FUI

Energia electrică și gazele naturale pentru populație se scumpesc de luna viitoare. Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte, în medie, cu 6%, a declarat Emil Calotă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la ședința Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor privind Proiectul de Lege ce aprobă OUG 64/2016. O decizie privind prețul gazelor va fi luată de Comitetul de Reglementare în ședința de joi din această săptămână.

Și prețul la energia electrică va crește de la 1 octombrie, în medie, cu 3,45 lei pe lună pentru un consum de 100 kWh, a anunțat Niculae Havrileț, președinte ANRE, citat de Agerpres.

„În ședința din data de 26 septembrie 2017, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat tarifele de tip Componentă de piață concurențială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienților finali casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal. (…) Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/ kWh, care ar fi rezultat conform propunerilor FUI”, potrivit unui comunicat transmis de ANRE.

„În vederea avizării, ANRE a luat în considerare următoarele elemente: rezultatele licitației PCSU din 12-13.09.2017; prețurile medii ponderate înregistrate în urma tranzacțiilor încheiate pe OPCOM pe toate piețele la termen, în perioada 9.08.2017-20.09.2017; energia necesară pentru pentru profilarea curbelor de consum și echilibrare”, se menționează în comunicat.

În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat creșteri semnificative ȋn anul 2017.De la 1 ianuarie 2018, va dispărea total tariful reglementat (în prezent 10% din energia facturată). “Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depășind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, cu modificări. Astfel, a rezultat o creștere medie, la nivel național, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, față de creșterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI”, precizează ANRE.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *