ANRE caută consultant pentru un studiu privind CPT cauzat de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV ale distribuitorilor. Responsabilii – producători, operatori de rețea și consumatori – să plătească! 

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport ANRE caută consultant pentru un studiu privind CPT cauzat de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV ale distribuitorilor. Responsabilii – producători, operatori de rețea și consumatori – să plătească! 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și-a anunțat intenția de a achiziționa servicii de consultanță pentru realizarea unui studiu privind determinarea unui algoritm de calcul și a unei modalități de atribuire producătorilor și operatorului de transport și de sistem, a consumului propriu tehnologic cauzat de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari.

Operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari au sesizat ANRE că înregistrează un nivel al pierderilor care depășește nivelul reglementat al țintelor CPT pentru nivelul de tensiune 110 kV, ce este cauzat de circumstanțe aflate în afara zonei lor de control. Este vorba despre circulații suplimentare de energie prin rețeaua de 110 kV cauzate de producători de energie electrică, prin excedent de putere raportat la necesitățile zonale sau de operatorul de transport și de sistem.

Costurile aferente consumului propriu tehnologic (denumit în continuare CPT) sunt recunoscute în tarifele operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari în limita țintelor de CPT aprobate de ANRE, conform planurilor de reducere a CPT stabilite pentru fiecare perioadă de reglementare.

În condițiile date, operatorii de distribuție a energiei electrice au solicitat ANRE să analizeze situația pierderilor sesizate și să adapteze cadrul de reglementare astfel încât să se elimine situațiile de acest gen și să se atribuie costurile asociate pierderilor către părțile efectiv responsabile, respectiv producători de energie electrică, operatori de rețea, consumatori de energie electrică. 

ANRE apelează la un consultant care să identifice și prezinte soluții privind metode de calcul a tranzitelor suplimentare de energie, cu impact asupra CPT în rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari, precum și modul de alocare a costurilor aferente achiziției energiei pentru acoperirea CPT, din experiența altor țări, conform unui document al reglementatorului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.