Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a stabilit obligații pentru operatorii de distribuție în ce privește contorizarea la prosumatori. Potrivit unui proiect de Ordin al Autorității, ce modifică Ordinul 226/2018, aflat în consultare publică, operatorii de distribuție vor achiziționa sistemul de comunicație aferent contorului de măsurare a energiei electrice produsă de centrală pentru prosumatorii persoane fizice care accesează programul AFM în vederea integrării acestuia în sistemul de măsurare inteligentă a energiei electrice. Costurile vor fi recunoscute în programul de investiții a distribuitorilor luat în considerare de ANRE la aprobarea tarifelor pentru distribuție a energiei electrice. Totodată, operatorii de distribuție vor monta contorul de măsurare a energiei pentru prosumatorii care nu accesează programul AFM și a căror schemă nu conține sistem de stocare a energiei electrice. Și aceste costuri vor fi recunoscute de ANRE.
La propunerea mai multor operatori economici, ANRE a introdus noi prevederi în proiectul de ordin cu scopul clarificării delimitării instalațiilor electrice între operatorul de distribuție și prosumatorul persoană fizică care accesează programul AFM. Așadar, s-a decis că distribuitorul va achiziționa atât contorul, cât și sistemul de comunicație aferent acestuia pentru prosumatorul persoană fizică care accesează programul AFM. Operatorii au sesizat că modulul de comunicație aferent contorului este în proprietatea distribuitorului, iar contorul este suportat din fonduri europene prin programul derulat de AFM în condițiile în care la contoarele inteligente sistemul de comunicație este integrat în contor.
În certificatul de racordare se va menționa că achiziția și montarea contorului inteligent, inclusiv sistemului de comunicație aferent acestuia s-a realizat pe cheltuiala operatorului de distribuție. Și AFM și-a dat acordul pentru această soluție, se precizează într-un document al ANRE.
Potrivit ANRE, în proiectul de ordin au fost introduse prevederi care prin care să poate fi verificată strict puterea electrică instalată în centrala electrică de producere a E-SRE aparținând prosumatorului în vederea evitării abuzului de mărire a pragului de 27 KW pe loc de consum.
ANRE a venit în sprijinul prosumatorilor și cu o serie de reguli specifice, clare și simplificate care să eficientizeze procesul de racordare pentru prosumatori, ca urmare a interesului crescut, manifestat prin numeroasele cereri adresate operatorilor de distribuție în ultima perioadă de timp. Un proiect de ordin este în consultare publică. Potrivit acestuia, anumite termene aferente etapelor de racordare a prosumatorilor au fost scurtate. S-au elaborat modele de cereri de racordare, respectiv de notificări simplificate și particularizate prosumatorilor, pe care aceștia să le transmită operatorului de distribuție în vederea obținerii avizului tehnic de racordare/certificatului de racordare și certificării calității de prosumator. ANRE a stabilit măsuri tranzitorii pentru cei care au trimis deja distribuitorilor cereri de emitere/actualizare avize tehnice de racordare/certificate de racordare, după caz
Totodată, procesul de racordare va dura mai puțin și va fi mai facil pentru prosumatori. ANRE a stabilit regulile pentru racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparținând prosumatorilor care dețin instalaţii de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum.