ANRE cumpără aplicații mobile pentru comparatoarele de prețuri și tarife pentru piața de energie și gaze. Achiziție de 109.000 lei

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE cumpără aplicații mobile pentru comparatoarele de prețuri și tarife pentru piața de energie și gaze. Achiziție de 109.000 lei
  • Aplicațiile vor conține module comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale și oferte de furnizare a energiei electrice

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE achiziționează aplicații mobile – comparatoare de prețuri și tarife pentru piața de energie și gaze. Potrivit anunțului publicat de Autoritate, valoarea estimată a achiziției este de 109.000 lei, fără TVA.

În document se precizează că se dorește realizarea unei suite de aplicații mobile care să ajute ANRE în îndeplinirea obiectivului de promovare a unei piețe interne europene de energie electrică și gaze naturale sigură, competitivă și durabilă din punct de vedere al mediului și al unei deschideri efective a acesteia în beneficiul tuturor clienților și furnizorilor din Uniunea Europeană.

Aplicațiile ce urmează a fi achiziționate vor face accesibile comparatorul de prețuri energie electrică și cel de oferte tip de furnizare a gazelor naturale pentru dispozitivele mobile care dețin sisteme de operare IOS, Android și Windows Phone 8, explică specialiștii ANRE.

Pe lângă cerințele tehnice obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească, aplicațiile mobile vor conține un modul cu informații despre ANRE și module comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale și oferte de furnizare a energiei electrice.

Astfel, prețul gazelor naturale se va calcula automat, pentru fiecare client final în funcție de localitate, tranșe de consum anual, modalitate de racordare etc. Pe lângă preț, mai sunt și alte criterii după care se face comparația  între oferte tip de furnizare a gazelor naturale.

Aplicația pentru modulul comparator de preț pentru ofertele de furnizare a energiei electrice determină valoarea facturilor pentru un consum de energie dat de către client, în funcție de zona de rețea. Aplicația realizează o comparație între valorile facturilor emise de către furnizorii concurențiali/FUI opționali versus FUI obligați, precum și între valorile facturilor furnizorilor concurențiali.

Data limită a depunerii ofertei tehnice este 13 august a.c. ANRE va desemna câștigătoare oferta cu prețul cel mai scăzut.

De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate este complet liberalizată, iar consumatorii casnici au la dispoziţie un comparator de preţuri, pe site-ul ANRE, unde pot consulta ofertele furnizorilor, în cazul în care vor să treacă la o altă companie de electricitate. Reprezentanții Autorității, gazda comparatorului de prețuri, au avertizat că furnizorii sunt cei care introduc datele pe această platformă și că au fost cazuri în care au fost sesizate date eronate.”Recomandăm clienţilor ca, înainte de a lua decizia finală după ce vizualizează platforma, să discute întâi cu furnizorii să verifice datele de acolo. După ce fiecare consumator studiază ofertele de pe platformă, să ia legătura cu furnizorul. Am primit sesizări şi vom încerca să remediem disfuncţionalităţile”, a precizat Claudiu Dumbrăveanu, Director General ANRE, citat de Agerpres.

Începând cu data de 1 iunie 2017, pe pagina de internet, ANRE a pus la dispoziția clienților finali de energie electrica și gaze naturale un instrument de comparare a prețurilor destinat tuturor potențialilor clienți finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale. În domeniul energiei electrice, este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul  clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță. În domeniul gazelor naturale, pe baza datelor introduse de furnizori, instrumentul de comparare a prețurilor va oferi informații și va efectua analize comparative ale ofertelor-tip existente pe piață și va returna un clasament al ofertelor care corespund opțiunilor exprimate de utilizator. Acesta are posibilitatea introducerii unor date suplimentare pentru comparare, respectiv prețul de furnizare din contractului actual și consumul anual, situație în care se va efectua o comparație și cu costurile actuale ale clientului final.

Comparator tarife energie electrică:

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Comparator tarife gaze naturale:

http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “ANRE cumpără aplicații mobile pentru comparatoarele de prețuri și tarife pentru piața de energie și gaze. Achiziție de 109.000 lei”

  1. E ca o zicala ,,tara maore si baba se piaptana,,.In loc sa se ocupe de scaderea preturilor la energia electrica si gaze , au sarcini presupun de a utiliza anumite licente pe telefoane.Din datele prezentate rezulta ca sintem prima tara privind uitilizarea acestei aplicatii, ceea ce dovedeste ca este total inutila.Nu cred ca rezulta din aplicatie ca suntem una din tarile cu cele mai mari cresteri procentuale ale energiei electrice din UE.De ce nu introduce si preturile la energia termica, s-ar putea sa sparga oamenii telefoanele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *