Ordonanța de Urgență nr. 64/2016 de modificare a Legii 123/2012 privind obligația tranzacționării pe bursă a gazelor naturale trece rapid prin comisiile parlamamentare. A primit votul Comisiei Economice din Senat, săptămâna viitoare este la Camera Deputaților! „Nu am mai văzut să treacă o ordonanță așa repede prin Parlament”, și-a exprimat uimirea Niculae Havrileț, președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, la dezbaterea pe tema ordonanței 64 și a reglementărilor de aplicare a acesteia, organizată de Asociația Energia Inteligentă și Energy-Center.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Energiei, Aristotel Jude, OUG 64, cu norme de aplicare şi metodologii elaborate de ANRE, va reuşi să aducă în sectorul gazelor naturale transparenţă, nediscriminare şi concurenţă.
ANRE va veni în perioada următoare cu un set de reglementări noi, patru dintre acestea în regim de urgență. Vom avea o ultimă întâlnire cu reprezentanții Transgaz în vederea aplicării Codului rețelei începând cu data de 1 noiembrie, a anunțat Havrileț. ANRE desfășoară un control la Transgaz privind implementarea măsurilor pentru buna gestionare a pieței de echilibrare. Vrem să vedem care sunt motivele tehnice care au determinat neaplicarea, a spus președintele Autorității, cu precizarea că fără piața de echilibrare nu se poate stabili un preț de referință.
Totodată, ANRE a gândit programul de reglementări începând cu data de 1 aprilie 2017, urmând să se realizeze și un studiu de impact privind liberalizarea pieței gazelor pentru populație.
Potrivit OUG, producătorii și furnizorii de gaze au noi obligații să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021. La doar o zi după apariția OUG în Monitorul Oficial, Ministerul Energiei a publicat, pe propriul site, Proiectul de Hotărâre pentru stabilirea cotelor procentuale aferente obligațiilor producătorilor și furnizorilor pentru vânzarea unor cantități minime de gaze naturale la bursă. Urmare a analizelor efectuate în cadrul ministerului, au fost stabilite cote procentuale, la următoarele valori:
- 30% – cotă procentuală aferentă obligației producătorilor;
- 20% – cotă procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de cumpărători;
- 30% – cotă procentuală aferentă furnizorilor de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, în calitate de vânzători, în relația cu clienții angro.
Credem că aceste obligații legale sunt suficiente pentru tranzacționarea pe bursă, vor conduce către piața intrazilnică și PZU, a afirmat Aristotel Jude.
Expertul în Petrol și Gaze, Dumitru Chisăliță, a anunțat înființarea Asociației Energia Inteligentă, care își propune să apere consumatorii de energie, dar și pe ceilalți participanți la piață prin acțiuni sustenabile și realiste și să combată măsurile populiste.