Guvernul dă undă verde la schimbări radicale pe piața gazelor. Din decembrie, producătorii și furnizorii – obligați să încheie contracte pe bursă

Publicat pe Categorii Actual, Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier Guvernul dă undă verde la schimbări radicale pe piața gazelor. Din decembrie, producătorii și furnizorii – obligați să încheie contracte pe bursă
  • Limitările legislative cu privire la exportul gazelor naturale și accesul operatorilor din piață la gazele naturale, eliminate

Începând cu luna decembrie, timp de un an, producătorii și furnizorii de gaze naturale sunt obligați să încheie contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE. Aceste obligații sunt, de asemenea, reglementate și pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2021. Totodată, vor fi eliminate orice potențiale limitări legislative cu privire la exportul gazelor naturale și accesul operatorilor din piață la gazele naturale.

automated-tradingGuvernul a aprobat, în ședința de astăzi, ordonanță de urgență, promovată de Ministerul Energiei, care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale, cu scopul asigurării unor mecanisme necesare instituirii unui mediu competitiv, transparent și nediscriminatoriu pentru derularea tranzacțiilor cu gaze naturale pe piața din România, fiind create astfel premisele pentru valorificarea gazelor naturale la nivel național la prețuri reale, de piață, determinate pe baza cererii și ofertei, se menționează în comunicatul Guvernului.

Pentru a evita apariția unor riscuri în privința securității și continuității în alimentarea acestora, pe perioada iernii, actul normativ adoptat astăzi menține actualul sistem de alocare a cantităților de gaze naturale către clienții casnici și către producătorii de energie electrică, numai pentru cantitățile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populației până la 31 martie 2017.

Citeste și: Ministerul Energiei vine cu schimbări radicale pe piața gazelor. Producătorii și furnizorii de gaze, obligați să vândă 40% din gaze pe bursă, din 2017. Restricțiile la export, eliminate

Potrivit comunicatului Guvernului, prin modificările legislative propuse se are în vedere asigurarea condițiilor de acces a întreprinderilor pe piața gazelor naturale, stimularea tranzacțiilor de gaze naturale pe piețele centralizate, a condițiilor specifice unei concurențe reale pe piața gazelor naturale. Și, pe cale de consecință, a unui preț real și echitabil al gazelor naturale  achiziționate de către furnizori, pentru a fi livrate către clienții finali, în special către clienții casnici și producătorii de energie termică destinată consumului populației, preț fără de care nu se poate asigura, în nicio ipoteză de lucru, sustenabilitatea procesului de eliminare a prețului final reglementat al gazelor naturale.

Prin menținerea soluției de livrare a gazelor naturale, către clienții casnici, în baza prețurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condițiile unui control al ANRE asupra prețului final de comercializare a gazelor naturale  de către furnizori, către clienții casnici, se menționează în comunicat. De asemenea, se precizează că există premisele necesare formării unui preț real și echitabil al gazelor naturale pentru clienții casnici, atât până la momentul eliminării prețului final reglementat, cât și după acest moment.

Schimbările preconizate sunt motivate și de necesitatea de a remedia, în termen cât mai scurt posibil, situația juridică pe baza căreia Comisia Europeană consideră că România a încălcat art.35 și art.36 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a art.40, lit.c) din Directiva  2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE. Astfel se asigură premisele necesare închiderii procedurii de infringement instituită prin cauza 2012/2114 și eliminarea riscului iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiție și, pe cale de consecință, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina statului român.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *