ANRE: Distribuitorii de energie și gaze, obligați să  scoată la licitaţie operarea reţelelor

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE: Distribuitorii de energie și gaze, obligați să  scoată la licitaţie operarea reţelelor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE impune reguli noi pentru companiile care au concesionat serviciul de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale. Acestea vor trebui să scoată la licitaţie activitatea de operare a reţelei, a anunțat președintele Niculae Havrileţ, în cadrul unei conferințe de specailitate.

stalp distributie

Concesionarii sistemelor de distribuţie, de regulă pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, puteau externaliza aceste activităţi către firme affiliate, fără licitaţie, în baza unei ordonanţe de urgenţă. Între timp, ordonanța a fost modificată și ANRE a câștigat o serie de procese cu companiile de distribuţie pe această temă, fapt ce îi permite să impună licitațiile.

„Toate contractele pe care companiile de distribuţie le încredinţau până acum afiliaţilor trebuie scoase la licitaţie, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaşte în tarife investiţiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice – n.r.)”, a declarat Havrileţ la Energy Business Summit, scrie Agerpres.

Președintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a anunțat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere. „Această modificare este net în avantajul consumatorilor şi a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simţit nevoia să fie revoluţionari în acest domeniu, fiind în situaţie de monopol”, a precizat Iancu, citat de Agerpres.

Studiu ACUE privind starea reţelelor de distribuţie

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a demarat un proces de selecţie a unui consultant care să realizeze un studiu privind starea reţelelor de distribuţie din România, pe baza căruia să fie regândit întregul sistem electroenergetic naţional.

„Trebuie să vedem unde există cel mai mare necesar de investiţii. Probabil că acest lucru va fi în zona de joasă tensiune”, a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE la Energy Business Summit, citată de Agerpres.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “ANRE: Distribuitorii de energie și gaze, obligați să  scoată la licitaţie operarea reţelelor”

  1. Iar vorbim de SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) ca un panaceu universal?! cand ne convine noua, pt plata taxelor si impozitelor, furnizorii de energie/gaze naturale sunt entitati private de sine statatoare, iar cand ne trebuie altceva ii transformam in Autoritati Contractante obligate sa merga pe SEAP ca oile in strunga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *