ANRE găzduiește reuniunea Grupului de lucru din cadrul ERRA privind protecția consumatorilor

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic
Prima Pagina Actual Esential ANRE găzduiește reuniunea Grupului de lucru din cadrul ERRA privind protecția consumatorilor

În perioada 5 – 6 martie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE găzduiește, la sediul său, reuniunea Grupului de lucru privind protecția consumatorilor, din cadrul Asociației Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energiei (ERRA).

Reprezentanții autorităților și comisiilor de reglementare în domeniul energiei din Albania, Armenia, Estonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Macedonia de Nord și Turcia, state membre ERRA, au dat curs invitației ANRE de a participa la sesiunile de discuții organizate la București.

Reuniunile programate pe parcursul celor două zile se vor axa pe schimbul de bune practici în ceea ce privește demersurile și inițiativele care pot contribui la o mai bună și eficientă protecție a drepturilor consumatorilor de energie. Totodată, temele de discuție vor viza trasarea unor linii generale de îmbunătățire a cadrului de reglementare privind legislația secundară destinată protecției clienților finali de energie electrică și gaze naturale; calitatea comercială a instrumentelor de informare puse la dispoziția clienților finali de energie de către statele membre ERRA (experiența în call center; platforme și aplicații digitale pentru clienți); impactul contoarelor inteligente asupra clienților finali; protecția consumatorilor casnici de energie, cu precădere a celor vulnerabili.

”În calitate de Președinte al ANRE, doresc să reconfirm deschiderea către un dialog activ și susținerea mea pentru inițiativele care vizează identificarea de soluții care să răspundă eficient problemelor identificate în piața de energie, inclusiv la nivelul consumatorilor. Consider că schimbul de bune practici și consultarea susținută cu reprezentanții altor autorități de reglementare, la nivel internațional, contribuie în mod substanțial la o mai bună aliniere la standardele internaționale în domeniu și la stabilirea unui cadru de reglementare de protecție a drepturilor consumatorilor care să acopere în mod real și eficient nevoile existente”, afirmă George Niculescu, președinte ANRE.

În completare, Președintele ANRE a subliniat că Uniunea Europeană dispune de un cadru solid de reglementare în materie de protecție a consumatorilor, dezvoltat pe parcursul multor ani și îmbunătățit recent prin mai multe inițiative legislative. Consumatorii europeni, inclusiv cei din România se așteaptă să beneficieze pe deplin de avantajele pieței unice, să aibă capacitatea de a face alegeri în cunoștință de cauză și să joace un rol activ în tranziția verde și cea digitală, în orice moment și oriunde s-ar afla în UE.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este membră fondatoare a Asociaţiei Regionale a Reglementatorilor în domeniul Energiei și unul dintre cei 47 membri, reglementatori independenți în domeniul energiei, din 43 de state din Europa Centrală, din regiunea Euroasiatică, Africa, Asia, Orientul Mijlociu și SUA. Prima reuniune a Adunării Generale ERRA a avut loc la București, la 11 decembrie 2000, și a fost găzduită de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *