ANRE ia măsuri: Operatorii de distribuție nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. O vor face responsabilii: producătorii, operatorii de rețea, dar și consumatorii!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE ia măsuri: Operatorii de distribuție nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. O vor face responsabilii: producătorii, operatorii de rețea, dar și consumatorii!

Operatorii de distribuție concesionari nu vor mai plăti pentru pierderile cauzate de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV. O vor face responsabilii, respectiv producătorii, operatorii de rețea, dar și consumatorii de energie electrică!

ANRE consideră oportună introducerea unor măsuri care să permită  suportarea cantității de CPT (Costuri aferente consumului propriu tehnologic) cauzat de tranzitele suplimentare de energie din rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție concesionari de către partea responsabilă de apariția acestora. Un proiect de Ordin privind modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei este în consultare publică.

Anul trecut, ANRE a achiziționat servicii de consultanță pentru realizarea unui Studiu privind determinarea algoritmului de calcul și a modalității de atribuire producătorilor și operatorului de transport și de sistem, a  consumului propriu tehnologic cauzat de tranzitele suplimentare de energie în rețelele de 110 kV ale operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari.

Costurile aferente consumului propriu tehnologic (denumit în continuare CPT) sunt recunoscute în tarifele operatorilor de distribuție a energiei electrice concesionari în limita țintelor de CPT aprobate de ANRE, conform planurilor de reducere a CPT stabilite pentru fiecare perioadă de reglementare. În condițiile date, operatorii de distribuție a energiei electrice au solicitat ANRE să analizeze situația pierderilor sesizate și să adapteze cadrul de reglementare astfel încât să se elimine situațiile de acest gen și să se atribuie costurile asociate pierderilor către părțile efectiv responsabile, respectiv producători de energie electrică, operatori de rețea, consumatori de energie electrică. 

Studiul certifică că, în unele cazuri, înregistrarea unui nivel al pierderilor care depășește nivelul reglementat al țintelor CPT pentru nivelul de tensiune 110 kV, este cauzată de circumstanțe aflate în afara zonei de control a operatorilor de distribuție a energiei electrice, respectiv circulații suplimentare de energie prin rețeaua de 110 kV cauzate de producătorii de energie electrică, prin excedentul de putere raportat la necesitățile de consum zonale sau de operatorul de transport și de sistem.

Prin urmare, ANRE a decis să modifice cadrul de reglementare. Se completează Norma tehnică energetică privind determinarea consumului propriu tehnologic în rețelele electrice de interes public. Astfel, se prevede ca determinarea cotelor atribuite producătorilor și operatorului de transport din cantitatea de CPT aferentă tranzitului suplimentar de energie electrică din rețelele electrice de 110 kV, să se realizeze de operatorul de distribuție după o metoda prevăzută în Norma tehnică.

ANRE a modificat și completat Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 169/2018. Prezentăm din nota de fundamentare a proiectului de Ordin ANRE: La art. 95 se prevede faptul că operatorul de distribuție recuperează de la operatorul de transport contravaloarea cantității de CPT aferentă tranzitului suplimentar de energie electrică, prevăzută la alin. (1), pentru cotele atribuite producătorilor și operatorului de transport. Cantitatea de CPT aferentă tranzitului suplimentar de energie electrică din rețelele electrice de 110 kV, determinată conform reglementărilor ANRE este luată în considerare în cadrul corecţiei anuale a CPT reglementat la solicitarea operatorului, prin diminuarea cantității de CPT realizate. Tototdată, la art. 102^4 se prevede că veniturile înregistrate din recuperarea de la operatorul de transport a contravalorii cantității de CPT aferentă tranzitului suplimentar de energie electrică din rețelele electrice de 110 kV nu se iau în considerare la stabilirea corecţiilor venitului reglementat.

De asemenea, ANRE a completat Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciulde transport energiei electrice, aprobată prin Ordinul președintelui ANRE nr. 171/2019. Astfel, costurile înregistrate în anul t-2  corespunzătoare cantității de CPT aferente tranzitului suplimentar de energie electrică din rețelele electrice de 110 kV ale operatorilor de distribuție concesionari, pentru cotele atribuite producătorilor și OTS, se includ în venitul reglementat al anului t al OTS.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *