ANRE ia măsuri pentru deblocarea activității de racordare. Clienții casnici, prosumatorii vor putea să-și achiziționeze grupul de măsurare a energiei electrice și contorul. Distribuitorii vor rambursa contravalorea acestora

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica ANRE ia măsuri pentru deblocarea activității de racordare. Clienții casnici, prosumatorii vor putea să-și achiziționeze grupul de măsurare a energiei electrice și contorul. Distribuitorii vor rambursa contravalorea acestora

Clienții casnici, persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi instituţii publice, ale căror locuri de consum sunt racordate la rețelele electrice de joasă tensiune, precum și prosumatorii vor putea să-și achiziționeze grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de masurare a energiei electrice, cu respectarea specificațiilor tehnice puse la dispoziție de operatorul de rețea.

ANRE a elaborat un proiect de ordin în vederea deblocării activității de racordare pentru anumite categorii de utilizatori. Operatorii de distribuție au dificultăți cu achiziția grupurilor/contoarelor de măsurare a energiei electrice, având în vedere că procedurile respective implică perioade importante de timp, care pot conduce la întârzieri și afectează procesul de racordare la rețelele electrice de interes public, argumentează ANRE.

Proiectul de ordin ANRE care modifică și completează unele ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei din domeniul racordării la rețeaua electrică de interes public a utilizatorilor este în consultare publică în regim de urgență, aceasta fiind necesară pentru desfășurarea în bune condiții a activității de racordare.

Potrivit proiectului de ordin, operatorul de rețea este obligat să ramburseze utilizatorului contravaloarea grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, achiziționate de utilizatori, astfel:

– în cazul utilizatorilor clienţi finali casnici, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale şi instituţiilor publice ale căror locuri de consum sunt racordate la rețelele electrice de joasă tensiune la termenele stabilite în contractele de racordare pentru rambursarea contravalorii lucrărilor de proiectare şi execuţie a branşamentului;

– în cazul prosumatorilor, alții decât cei care intră în categoria utilizatorilor menționați anterior, la termenele stabilite în contractele de racordare.

Rambursarea contravalorii grupului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice se realizează pe baza documentelor justificative prezentate de utilizator operatorului de distribuție, fără a se limita la: factura fiscală, certificate de conformitate, certificate de garanție etc.

Important! Se menține obligația operatorului de distribuție de a monta contorul de măsurare a energiei electrice, fiind menținute termenele în vigoare prevăzute în contractele de racordare. În cazul în care utilizatorul nu pune la dispoziția operatorului de distribuție contorul de măsurare a energiei electrice astfel încât să poată fi respectate termenele contractuale, termenul de 5 zile lucrătoare curge de la data procesului verbal de predare de către utilizator și de primire de către operator a contorului respectiv.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *