ANRE nu mai stă după Guvern și Parlament cu OUG 114. A decis să modifice legislația secundară pentru a demara liberalizarea pieței de energie la 1 ianuarie 2020. România scapă astfel de infringement

Publicat pe Categorii Actual, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Actual Esential ANRE nu mai stă după Guvern și Parlament cu OUG 114. A decis să modifice legislația secundară pentru a demara liberalizarea pieței de energie la 1 ianuarie 2020. România scapă astfel de infringement
  • Mesaje la Conferința anuală AFEER: Reglementările clare, curate trebuie să reconfigureze piața de energie. Furnizorii cer, insistent, autorităților consultări înainte de emiterea legislației  primare și reglementărilor secundare

“Furnizorii de energie solicită consultări înainte de emiterea legislației  primare și reglementărilor secundare”. Acesta este mesajul transmis autorităților și parlamentarilor de către Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, la Conferința anuală a AFEER, ediția a 5-A, cu tema “Energia curată reconfigurează piața”.

“Autoritățile nu au consultări regulate cu participanții la piață. În zona legislației primare sunt foarte rare consultările. Ne-am bucurat să vedem că ANRE a stabilit, prin programul de reglementări, un termen de 30 de zile pentru consultări pentru fiecare reglementare.Pentru reglementările secundare pentru OUG 114 au existat consultări, care au salvat anumite lucruri”,  a precizat Lungu.

Prezent la conferința AFEER, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a subliniat: “Reglementările clare, curate trebuie să reconfigureze piața de energie și aceasta este sarcina ANRE. De 2 luni nu avem ministru la Minsiterul Energiei, Parlamentul nu este destul de activ, nu a răspuns la semnalele noastre transmise încă din luna iulie cu privire la  avizul motivat de la Comisia Europeană pe gaze naturale şi publicarea în Jurnalul Oficial al UE al Regulamentului 943 şi Directivei 944”. Autoritatea a notificat comisiile de specialitate din Parlament că trebuie adoptate de urgenţă modificările la OUG 114, astfel încât noile calendare de liberalizare să fie legiferate.

„Am făcut o analiză, am trimis informări în Senat, în Camera Deputaţilor, în comisiile de specialitate, am atras atenţia că trebuie luate nişte decizii urgente, pentru a evita anumite efecte ale acestor acte normative. Au trecut patru luni şi lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic. Împreună cu Ministerul Energiei, am avut negocieri cu Comisia Europeană şi am elaborat atât un proiect de ordonanţă de urgenţă, cât şi un proiect de lege, agreate cu Comisia Europeană. Sperăm ca acest Guvern care s-a instalat ieri va avea puterea să ia acele măsuri”, a spus vicepreședintele ANRE, subliniind faptul că măsurile trebuie luate până la finele anului şi că nu mai este timp pentru procedura parlamentară.

Astfel că ANRE a decis să nu mai aştepte ca Parlamentul să legifereze calendarul de liberalizare a pieţei de energie electrică şi a decis să modifice legislaţia secundară, astfel încât cantităţile alocate de producători pieţei reglementate să scadă treptat, iar, la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată.

„Problema este că timpul ne presează foarte mult. Regulamentul 943 prevede foarte clar că este sarcina autorităţilor de reglementare să identifice şi să înlăture orice barieră pentru formarea preţurilor libere pe piaţa angro. În România, acest lucru este îngrădit prin OUG 114, astfel că trebuie să găsim soluţii până la finele anului. Este motivul pentru care ne-am gândit şi vom veni cu o modificare a Ordinului 10, care prevede cum se alocă cantităţile de energie electrică de la producători către furnizorii de ultimă instanţă prin contracte reglementate. Săptămâna aceasta vom publica un proiect de ordin care prevede reducerea cantităţilor de energie către furnizorii de ultimă instanţă la 60% de la 1 ianuarie 2020, la 40% de la 1 iulie 2020 şi la 20% de la 1 ianuarie 2021, urmând ca de la 1 iulie 2021, piaţa să fie complet liberalizată”, a precizat oficialul ANRE.

Pe lângă liberalizarea pieţei angro, ANRE propune să fie liberalizată şi piaţa cu amănuntul, la consumatorii casnici.”Este un lucru foarte important, pentru că păstrând preţurile reglementate la retail nu va exista niciodată o concurenţă curată în piaţă. Speranţa mea este ca, la 1 iulie 2021, să avem o piaţă de energie electrică complet liberă, pe retail şi angro, şi, până atunci, să putem pregăti pieţele sa fie suficient de mature ca să nu mai existe nicio problemă”, a conchis Bege.

El a comunicat participanților la conferința AFEER că o delegaţie de la Comisia Europeană va veni în România la începutul lunii decembrie, pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti pe tema liberalizării pieţelor de gaze naturale şi energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *