ANRE răspunde PATRES: Prin limitarea ofertelor, OPCOM vrea platformele de tranzacţionare eficiente

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE răspunde PATRES: Prin limitarea ofertelor, OPCOM vrea platformele de tranzacţionare eficiente

OPCOM încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente, a explicat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, ca răspuns la sesizarea Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES cu privire la un Ordin ANRE, aflat în consultare publică, ce prevede limitarea la tranzacţionare a producătorilor din sectorul regenerabilelor.

emil-calota-0

„Am văzut astăzi (joi -n.r.) în presa de specialitate foarte multe comentarii plecate de la PATRES (Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – n.r.) vizavi de o eventuală intervenţie a ANRE care să le îngreuneze viaţa. Este vorba despre dezbaterea publică a regulamentului de tranzacţionare a certificatelor verzi, solicitată de OPCOM. În acest document de discuţie există şi propunerea OPCOM de a lua în discuţie limitarea numărului de oferte de tranzacţionare din partea producătorilor. Se pleacă de la realitatea ultimului an în care se ofertează de la 8 dimineaţa şi până la 17 după-amiaza, în medie din 5 în 5 minute, iar din cele câteva sute de tranzacţii zilnice nu se finalizează decât 4-5, maxim10 oferte. OPCOM-ul, într-un fel, încearcă să găsească o soluţie pentru ca platformele de tranzacţionare să poată fi eficiente”, a precizat Calotă, la cea de-a 25-a ediţie a Conferinţelor Focus Energetic.

Reprezentanţii PATRES au semnalat, printr-un comunicat, că – în condiţiile unui excedent de certificate verzi pe piaţă şi ale unei rate reduse de succes a sesiunilor de licitaţie organizate pe PCCBCV (Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi), de 13,37% la nivelul anului în curs, potrivit datelor OPCOM -, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să impună restricţii majore producătorilor la tranzacţionare, prin limitarea numărului maxim de oferte transmise de un participant la piaţa de certificate verzi astfel încât în orice moment să poată fi publicate în vederea organizării de sesiuni de licitaţie maximum cinci oferte.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *