ANRE restabilește compensațiile bănești între utilizatorii racordați la rețelele de distribuție

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic ANRE restabilește compensațiile bănești între utilizatorii racordați la rețelele de distribuție

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a revizuit Metodologia de stabilire a compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite, prin instalaţie comună, la reţelele de distribuţie. Noua metodologie se aplică de către operatorii de distribuţie şi de operatorul de transport şi de sistem pentru reţele electrice de interes public, atât de distribuţie cât şi de transport.

Potrivit Ordinului propus de ANRE, se modifică modul de stabilire a compensaţiei plătite de noul utilizator pentru cazul folosirii în comun de instalaţii de racordare altele decât staţii şi posturi de transformare (linii electrice, celule din staţii). Conform documentului în vigoare, compensaţia plătită primului utilizator se calculează proporţional cu puterea aprobată noului utilizator.

Totodată, s-a introdus modificarea conform căreia pentru instalaţii altele decât staţii şi posturi de transformare se plătesc compensaţii tuturor utilizatorilor racordaţi anterior, pe principiul participării în cote egale a tuturor utilizatorilor la finanţarea acestor elemente de reţea. Metodologia tratează și situaţia compensaţiilor în cazul extinderilor reţelei electrice de joasă tensiune de distribuţie publică, în cazul în care realizarea investiţiei nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie concesionar şi autorităţile administraţiei publice nu participă la finanţarea extinderii reţelei electrice, în situaţia în care utilizatorii solicită în mod expres realizarea şi cofinanţarea extinderii de reţea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *